Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04
понедељак, 11 март 2013 23:22

Николић: Приштина попустила

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
dacicvucicnikoliceston
Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да је Приштина попустила по питању надлежности заједнице српских општина на Косову и Метохији и изразио наду да ће споразум са Приштином бити потписан током следећих десетак дана!
"Приштина која је до сада инсистирала на томе да свако решење мора да се уклопи у њихове "законске оквире", попустила је", изјавио је Николић новинарима после састанка српског државног врха са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон. "Споразум ће бити потписан ако не 20, онда 28. марта", рекао је председник Србије, са којим су на разговорима код Ештонове били и премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић.
 
Према његовим речима, разговор са Ештоновом, искрен и конкретан, тицао се неопходних измена закона које су донеле приштинске власти, али и закона Републике Србије, како би се српској заједнициомогућила заштита у складу са европским стандардима. 
"Није било никаквих докумената", прецизирао је Николић, мислећи на спекулације да ће Ештонова изнети нон пејпер. 
Једини документ био је, рекао је, Резолуција народне скупштине и папир наше владе о дијалогу, рекао је Николић.
Председник Републике је рекао да је договорено да српске заједнице неће моћи да доносе своје законе, али ће моћи да имају своја правила у односу на те законе што је пракса у много земаља Европе. Николић је додао да ће учинити све да до договора дође, али да Србија никада неће признати независност Косова!
 
 
Састанак државног врха Србије и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон завршен је вечеас око 22 сата, после два и по сата разговора у седишту европске дипломатије. Председник Србије Томислав Николић потом се обратио новинарима. У спској делегацији су и премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић.
 
Састанак џавног врха Србије и шефице европске дипломатије Кетрин Ештон почео је нешто пре 19,30 сати у Бриселу.
 
Састанак је заказан на иницијативу Брисела, пошто је постало извесно да је дијалог Београда и Приштине "запео" на питању овлашћена заједнице српских општина на северу Косова.
 
У оквиру дијалога предвиђене су још две рунде разговора Београда и Приштине, 20. мата и 6. априла, а 16. апила Кетрин Ештон ће известити Савет министара ЕУ о резултатима дијалога и изнети препоруку да ли Србији треба одобрити датум за преговоре са ЕУ.
 
Како се очекује државном врху Србије вечерас ће у разговору са шефицом европске дипломатије Кертрин Ештон у Бриселу бити понуђено највише што Србија тренутно може да добије, а то су одређене институције власти на северу Косова и Метохије и нека врста специјалног статуса за ту област, а прихватање те понуде отворило би пут за добијање датума.
 
Извор упућен у преговарачки процес наводи да, уколико то што Брисел понуди буде прихватљиво за Београд, Ештонова  би у извештају са којим 16. априла излази пред Савет министара препоручила да се Србији одреди датум за отпочињање преговора о чланству у ЕУ.
 
Поред питања заједнице српских опстина, тема разговора вечерас ће бити и приближавање ставова Београда и Приштине о имплементирању досадашњих договора, али ће представници ЕУ тражити и јасне гаранције за њихову примену. Остаје, наводи извор , да Ештонова 14. марта у Приштини покуша да утиче на косовске преговараче да "смање апетите".
 
При томе, наводи извор, цео тај посао мора бити завршен до 6. априла, како би Ештон могла да припреми свој извештај за Савет министара. Он, такође, напомиње да би одбијање Београда значајно удаљило земљу од намере да добије датум за отпочињање преговора.
 
Председник Србије Томислав Николић данас је уочи важног састанка у Бриселу изразио бојазан, односно своју претпоставку, да би Србији могао бити понуђен "папир" чији је нацрт он видео и за који истиче да је неприхватљив, ако не буде измењен, а реч је о нацрту права која би имала српска заједница у оквиру приштинске администарације.
"Ако нам понуде папир који је препис закона који су у међувремену донети у Приштини, без икаквог размишљања о томе шта су права Србије, ако из тог папира буде јасно да они безмало признају Косово као државу, а о Србији не воде рачуна, онда значи да нас ЕУ ипак неће у свом саставу", казао је Николић новинарима.
 
Из седишта ЕУ тврде да бриселска страна неће понудити никакав папир, те да није предвиђено потписивање било каквог документа.
"Видела сам у медијима информације о нон-пејперу, али нема никаквог нон-пејпера. Данас су консултације у оквиру дијалога. Дијалог је у кључној фази и за напредак Србије важно је да у том дијалогу имамо напредак и у том правцу иду наше консултације данас", рекла је портпаролка Ештонове Маја Коцијанчић новинарима у Бриселу.
 
Како наводи извор Тањуга, папир о којем се говори у медијима, документ је о нормализацији односа Београда и Приштине, о њему сигурно неће бити речи данас у Бриселу, а у медијима се, како каже, ненадано нашао, мада је првом потпредседнику Александару Вучићу био предочен приликом боравка у Берлину.
Разговор на ту тему, међутим, наводи извор Тањуга, остаје у опцији за април или тек за јесен.
 
Извор Тањуга објашњава и да се, кад је реч о гаранцијама које тражи ЕУ, оне односе на спровођење већ постигнутих договора, али и на све што буде договорено у две пеостале рунде дијалога, 20. марта и 6. априла. Обе стране, наводи извор , свесне су да се договорено мора применити, уз напомену да су нека решења већ практично имплементирана, попут договора о официрима за везу или финансирању прекограничних општина. Разлике се, међутим, испољавају у погледу гаранција и ту све три стране имају своје виђење.
 
Српска страна би да донесе неки закон па да се имплементација спроводи кроз такав документ. Приштинска страна је за потписивање међународног документа, уговора, чиме би могла да пред домаћом јавношћу оправда промену устава, која предстоји.
 
Трећа страна, односно Брисел, или тачније сарадници Ештонове, су за варијанту да се процес договарања не заврши никаквим писаним документом, већ да се пропишу обавезе које Београд и Приштина треба да реализују, а да онда сектор за проширење ЕУ брине о томе.
 
Тиме би се, како наводи, извор Тањуга, обе стране "чешљале" стално кроз процес имплементације. У таквој поставци ствари, Унија се на неки начин залаже, каже саговорник Тањуга, да се странама у дијалогу препусти примена, а да их ЕУ у томе стално контролише, док су Немци, Американци и Британци пре за варијанту да се примена договора гарантује неким документом.
 
У том смислу и уочи данашњег састанка с  државним врхом Србије постоји стална комуникација на релацији Ештон - Берлин и Вашингтон - Лондон.
Прочитано 3385 пута

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...
Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...
(Патријарх Павле)

kosmet.net

Напишите Ваш коментар на ову вест

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %