Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04
понедељак, 12 фебруар 2018 16:16

 

prizren

Наш славни Призрен, Цариград српских царева, спада у ред најстаријих градова на Балканском полуострву, јер је на месту данашњег Призрена била римска Тheranda. Грци су га звали  а наш га је а народ називао данашњим именом Призрен, сем тога и Презрен, Прездрин, Приздрен; Турци су га звали Торсерин и Персерин, Арнаути Призренди. Марко Миљанов га редовно зове Приздрен. У народним се песмама зове бијелим Призреном, убавим и питомим местом, српским Цариградом: „Рано рани српски цар Стјепане, у Призрену своме Цариграду". У споменицама и путописима име Призрен пише се и врло различито: призренски, Prizrien, Prizrenum, Presarin, Prisareno, Preseren, Prisreni, Preisereno, Priseren, Pereserin, Prisreno, Prisirien, Prisrine, Prisdeno, Pristren, Prisarin, Presren, Prisrena, Presari, Preserin итд. Види се дакле и по овим именима да су се данашњи народни називи Приздрен, Прездрин и Презрен, поред општег имена Призрен, чули и раније. У средњем веку Призрен је био једно од најзнатнијих трговинских места у српским земљама. Налазио се на најкраћем путу који је срце српских земаља, Стару Србију, везивао са јадранским приморјем, куда је готово сва српска средњевековна трговина ишла.

Није био много удаљен ни од солунског и босанског друма. Важност се Призрена подигла особито, кад се у њему решавала судбина Балканског полуострва: највећи свој политички и трговински значај постигао је Призрен за владе цара Стевана Душана, који га је учинио својом престоницом и који је у њему подигао манастир св. Михаила. Трговински значај Призрена у том времену види се нарочито по томе, што су Дубровчани у њему имали своју велику колонију, силне дужнике, у грађанству свој ђенерални конзулат; што су закупљивали и призренску царину, па су чак радили, најпре код краља дечанског, а затим код цара Душана, да им се за заштиту дубровачких трговаца у Призрену уступи чак акропољ призренски, castrum, castellum Presren, Prisarinum, како су то Дубровчани писали 1332. године. На томе су Дубровчани много радили, нарочито док је Душанова престоница била на Косову у Сврчину, и ја бих претпоставио да су Дубровчани хтели да имају тај кастел у својим рукама да би се заклонили од Арбанаса у евентуалним нападима њиховим на Призрен из тада још неосвојене и неумирене Албаније, а у споменицама има врло много вести и спомена да су дубровачки каравани и трговци много страдали од арбанашких разбојника. Разбојништво и напад на мирне путнике и трговце је стално занимање Арбанаса почев од 13. века па до наших дана. Још у 16. веку, по Канеју (1573), кроз Качаник се није могло проћи од разбојника арбанашких.

Дубровачки консул, по жељи призренских Дубровчана, становао је ста-лно у Призрену, и само је, кад је то потребно било на позив дубровачких трг-оваца, ишао на краљев двор у Сврчин код Приштине и на вашаре и тргове, а годишње два пута је обилазио све дубровачке колоније у Србији. Дубровачка се колонија у Призрену повећа, кад се у првој половини 15. века растури дубровачка колонија у Брскову. Економски и трговински значај Призрена у 14. веку види се по томе, што је град Призрен тада ковао и свој новац, као и сами владаоци и јачи феудали.

Турци су заузели Призрен ујуну 1455. године. Под 9. јуном 1455. године наш летописац је забележио: „Прими цар Призренац и Призрен стари 21 јуна". Да ли је овај Призренац онај кастел што га 1331. и 1332. године толико много тражаше Дубровчани за своје трговце? Изгледа да се дубровачка колонија у Призрену по турском освојењу Призрена смањила и растурила.

И за турске владе у 16. веку Призрен се помиње као да није био мала варош. Само Мехмед Хајредин Кукли-бег 1537. године имау Призрену 117 дућана и 6 воденица. У другој половини 16. века Призрен страда од Арбанаса и Синан-паше Ротуловића. Дечански је калуђер забележио под годином 1574: „Велики зулум бијаше тогда од Арнаута, особито од Махмут-беговића у Пећи, у Скадар од Иван-беговића, потурчени Бушатлије, у Призрен Синан-пашића Ротуловића, у Ђакову од Елсу-пашића. Две хиљаде христијане около ови вароши исекоше".
У 17. веку Призрен се помиње као велика и знатна варош. Марин Бици (1610) описује Призрен као отворену варош „без зидова" (градских); има 8600 кућа, доста великих; готово све куће имају своја дворишта, као и сеоске ку-ће у Италији, и Призрен, по величини, не уступа ниједној вароши у Старој Србији осем Скопљу (које је од Призрена већа варош); варош је пуна чесама и живе, текуће воде, која окреће воденичке витлове и чини варош угледном и прекрасном. Софијски архиепископ Петар у својој историјској расправи о при-зренском епископату (1655) рачуна да у Призрену има 12 000 кућа, од којих су 30 католичких а остало православни Срби и Турци; у вароши се налази преко 300 воденица; Призрен се налази на врло лепом положају, а у пределу изобилном у житу, вину и риби. И Ст. Гаспари (1671. године) рачуна Призрен у ред главних вароши у Србији. Лепе нам податке о Призрену 17. века пружа Петар Богданић Бакшић, о коме г. Чеда Мијатовић мисли да је потомак Душанова Богдана. Призрен тргује највише вином и кордованом; у њему се израђују разне пушке и димискије. Око Призрена пуно је родних винограда, који дају изврсно вино. Масареки (1651 г.) помиње да призренски трговци извозе вуну чак у Германију преко Београда. Види се, дакле, да је сточарство било развијено на Шар-планини. Али је Призрен и у 17. веку страдао од планинаца Арбанаса, нарочито од Миридита, како то Бакшић истиче. Иако је католика било мало, 30-40 кућа, у 17. веку столује католички владика, који је потчињен софијском католичком архиепископу. Понекад је Призрен страдао од нових турских намета. По једном запису, 1651. године у Призрен дође Мехмет-паша и узе од народа 10 000 акчи на име новог намета дотле ненаплаћиваног „кафтан-акче": „А он узе 10.000 ва та оскудна и нуждна времена, ох!", вели тај јадник који је цео запис дао.

У 18. веку Призрен се помиње као „место Призрен". У њему је при цркви св. Ћорђа православна митрополија и православни се митрополит зове призренски и рашки. Занати су му организовани у еснафе (1788. г. помиње се еснаф мутавџијски у Призрену). При крају 18. века и наш је Призрен настрадао од Арбанаса, када су пострадале и пропале многе вароши и села у српским земљама од крџалија и Арбанаса. Поп Сава из Призрена забележио је: „На 1795 года пленен бист Призрен од Махмут-паше" (Бушатлије). Призрен је тада морао љуто пострадати од тог Бушатлије и његових Арбанаса, кад је ускоро после тога барон Феликс де Божур нашао у Призрену број становника мањи од броја кућа (домова) у 17. веку: Божур рачуна у њему 7-8 000 становника, а Пуквиљ (1805) Призрен, некад богат и велик, зове доста насељеном варошицом (Prisrendi, petite ville assez peuplee).

Где се дело оно многобројно призренско станивништво 17. века? Веро-ватно се разбегло испред арбанаских армија, а свакако је нешто и изгинуло. Иако је Призрен при крају 18. века љуто настрадао, ипак се он у 19. веку брзо подигао. Један француски извештај из почетка 19. века помиње Призрен као варош прилично насељену на важном трговачком друму који је водио из Скадра преко Призрена и Тетова у Скопље; становници су му нешто муслимани а нешто хришћани, а језик им је српски; Призреном управља бег зависан од охридског паше.

Вук Караџић помиње 1827. године Призрен као стари град с великом вароши. Ами Буе (1840) узима да је Призрен једна од најлепших и најбогатијих вароши у европској Турској. Има преко 26 000 становника. Разни занати, ве-ли Буе, и његова транзитна трговина између Турске и приморске Арбаније учинили су да се повећа богатство и број његова становништва; има покривену чаршију, 12 великих џамија, више сахатних кула, једну православну и једну католичку цркву; столица је православног владике; није тако прљав као остале вароши у Турској.

После овог лепог напретка Призрен се непрестано повећавао и богатио. Гилфердинг 1857. године рачуна у њему 4 000 домова. Тада је и Призрен био у трговинским везама са Београдом, Сарајевом и Скадром; становништву је гла-вно занимање била трговина, која је претежно била у рукама православних; жива је била призренска чаршија и захватала је неколико покривених улица. Хан (1863) рачуна у Призрену на 46 000 становника и 1 200 дућана у чаршији. Призрен је тада сматран за главну оружницу на Балканском полуострву, јер се у њему много оружја
израђивало. Поред многих пушкара било је много и табака и терзија. Призренски се сахтијан извозио у Маџарску, други се призренски производи извозили на све стране, нарочито у Мисир и Србију. Трговина је сва била у рукама хришћана. Али је тада већ друм скадарски постао несигуран и рђав, да се Призрен почео окретати Солуну, одакле је добивао енглеску робу. Мекензијева и Ирбијева не смањују Призрену број становништва, али тврде, разуме се погрешно, да је „сасвим без икакве политичке и трговинске важности". Важну статистику Призрена пружа поуздани Милер у својој Арбанији (1844). Он рачуна да у Призрену има 6 000 кућа, од којих су 4/5 Срба и сматра Призрен као једну од најкраснијих, најбогатијих и најраднијих вароши у Турској. Од 1912.године, после 457 година, Призрен је поново у саставу Србије

Српска војска у ослобођеном Призрену

 

Радомир Путник                      Петар Бојовић                     Степа Степановић            Живојин Мишић

 

 

 

петак, 02 децембар 2011 23:02
borko_editaПреговарачки тимови Београда и Приштине постигли су вечерас у Бриселу договор о заједничком управљању царинским прелазима, сазнаје агенција Бета из извора Савета министара Европске уније. Ускоро ће о томе бити издато саопштење.

У Бриселу су по подне настављени преговори у оквиру дијалога Београда и Приштине, започети у среду. Главне теме су административни прелази и представљање Приштине на регионалним скуповима.

 

Шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић рекао је да ће београдска делегација уложити додатне напоре и поднети конкретне предлоге за решавање преосталних спорних питања.

"Београдска делегација ће уложити додатне напоре и поднети конкретне предлоге за решавање преосталих спорних питања, а од међународне заједнице се очекује да изврши притисак на Приштину да одустане од својих максималистичких захтева", рекао је Стефановић пред почетак разговора.

Према његовим речима, добро је што је прихваћен предлог београдске делегације да се дијалог настави и како је рекао, "сада нико неће моћи да каже да Србија опструира дијалог".

"Пребацивање кривице на Београд овај пут није успело", додао је Стефановић. Он је такође рекао да је решење врло близу, али да су последњи кораци често и најтежи.

"Ако успемо да нађемо решење, онда ће овај дан бити успешан, а ако не, спремни смо да наставимо дијалог и током викенда", напоменуо је Стефановић.

Пре почетка разговора, шефица приштинског преговарачког тима Едита Тахири рекла је да решење за прелазе у дијалогу са Београдом треба тражити у моделу "интегрисаног управљања".

Тахири је рекла да је током претходних разговора Србија одбила нацрт решења за прелазе које је саставио европски посредник Роберт Купер и поновила да је "интегрисано управљање прелазима решење које је у складу са европским стандардима".

Едита Тахири је оптужила београдски тим да ствара погрешни утисак да се разговара само о прелазима 1 и 31 (Јариње и Брњак) и навела да свих шест прелаза треба да буду уређени на исти начин.

Решење, према њеном мишљењу, укључује потписивање трипартитног протокола Београда, Приштине и међународне заједнице и да би по томе све три стране требало да имају представнике на прелазима.

 

петак, 02 децембар 2011 20:24
pregovori_briselУ Бриселу су данас поподне настављени разговори у оквиру дијалога Београда и Приштине, а како је рекао шеф београдско преговарачког тима Борислав Стефановић београдска делегација ће уложити додатне напоре и поднети конкретне предлоге за решавање преосталих спорних питања.

На дневном реду ће, како је истакао, бити исте теме као и у претходним данима а то су прелази и регионално представљање Косова.

"Београдска делегација ће уложити додатне напоре и поднети конкретне предлоге за решавање преосталих спорних питања а од међународне заједнице се очекује да изврше притисак на Приштину да одустане од својих максималистичких захтева", рекао је Стефановић пред почетак разговора.

Према његовим речима, добро је што је прихваћен предлог наше делегације да се дијалог настави и "сада нико неће моћи да каже да Србија опструира дијалог".

"Пребацивање кривице на Београд овај пут није успело", додао је Стефановић.

Он је такође рекао да је решење врло близу, али да су последњи кораци често и најтежи.

"Ако успемо да нађемо решење онда ће овај дан бити успешан, а ако не спремни смо да наставимо дијалог и током викенда", напоменуо је Стефановић.

Шеф београдског тима је навео и да проблеми о којима се преговара нису само проблеми ове владе.

"Како решити проблеме ако не дијалогом", упитао се Стефановић и рекао да се не треба скривати иза грађана и бежати од одговорности.

Интегрисано управљање прелазима

Шефица приштинског преговарачког тима Едита Тахири изјавила је данас да решење за прелазе у дијалогу са Београдом треба тражити у моделу интегрисаног управљања.

Она је пред почетак разговора са шефом београдског тима Борком Стефановићем рекла новинарима да је током претходних разговора Србија одбила нацрт решења за прелазе које је саставио европски посредник Роберт Купер.

Она је поновила да је интегрисано управљање прелазима решење које је у складу са европским стандардима.

"Ми имамо визију да доведемо Косово у Европу и Европу у Косово, а ово решење је у складу са том визијом", казала је Тахири.

Она је оптужила београдски тим да ствара погрешни утисак да се разговара само о прелазима 1 и 31 (Јариње и Брњак) и навела да свих шест прелаза треба да буду уређени на исти начин.

Решење, по њој, укључује потписивање трипартитног протокола Београда, Приштине и међународне заједнице и да би по томе све три стране требало да имају представнике на прелазима.

Тахири такође тврди да Београд не имплементира досад договорено и да избегава разговоре о телекому и струји.

Министри спољних послова земаља чланица ЕУ састаће се у понедељак, 5. децембра, у Бриселу како би разговарали о кандидатури Србије за чланство у тој организацији. Њихов став ће у великој мери зависити од исхода дијалога Београда и Приштине.

Разговори завршени без договора

Последња у низу рунди разговора у оквиру дијалога Београда и Приштине завршена је без договора о административним прелазима и регионалном представљању Приштине, а засад се не зна када ће разговори бити настављени, рекао је Танјугу шеф београдског тима Борко Стефановић.

"На жалост, и после више од 12 сати тешких разговора нисмо успели да дођемо до договора ни по питању административних прелаза ни о регионалном представљању Приштине", казао је Стефановић.

"Ми остајемо спремни да наставимо разговоре али у овом тренутку не може се рећи када ће до тога доћи", додао је он.

Стефановић је истакао да је српска делегација предложила велики број могућности, опција и модалитета у складу са уставом Србије и резолуцијом 1244, али да је проблем што "Приштини из неког разлога смета резолуција 1244 иако су у неким другим приликама били спремни да се позивају на њу".

Како је објаснио, по питању прелаза приштинска делегација је тражила да се то "зацементира и да тамо стоје симболи Приштине", а велики проблем је и што нису били спремни да дозволе прелазак возила са таблицама косовских градова које је издала Србија.

Према његовим речима, приштинска делегација није имала слуха за предлоге које је изнео београдски тим.

"И поред свега тога, било је напретка и остало је да се договоримо о две-три ствари. У вези са имплементацијом успели смо да постигнемо договор о сертификатима за прелазак административне линије", навео је Стефановић.

Упитан у вези са тужбом коју против њега најављују неки из опозиције, Стефановић је рекао да сваки грађанин има на то право и да он стоји на располагању.

Две делегације су и у среду разговарале више од 12 сати у настојању да приближе ставове.

уторак, 22 новембар 2011 22:19
univerzitet_prishtinaУ најновијој рунди техничког дијалога Београда и Приштине, која је данас завршена у Бриселу, постигнут је договор о дипломама, док око учешћа Приштине на региналним скуповима и прелазима није било сагласности, а две делегације су најавиле да ће се поново састати 30. новембра.

Шеф београдског тима Борко Стефановић рекао је по завршетку разговора да ова рунда може да се оцени као позитивна јер је јуче постигнут договор о дипломама, као и да је дошло до приближавања ставова двеју страна када је реч о регионалном представљању Приштине и изразио наду да ће договор о том питању бити постигнут у наставку дијалога, наредне недеље.

"Испратили су нас гласови из Београда да немамо мандат, да не знамо шта хоћемо и да се ништа нећемо договорити. Надам се да сада увиђају да нису били у праву", рекао је Стефановић.

Шефица приштинског преговарачког тима Едита Тахири потврдила је да је дошло до приближавања ставова везаних за регионално представљање, али је напоменула да између Приштине и Београда још увек постоје "дубоке концептуалне разлике".

Она је рекла да је разочарана што, осим диплома, није постигнут договор и о осталим спорним питањима, попут прелаза, струје и телефона, и оптужила је Београд да не испуњава досад постигнуте договоре.

Савет Европске уније оценио је да је у седмој рунди разговора Београда и Приштине постигнут нпаредак када је реч о признавању универзитетских диплома, као и о ефискаснијој и обухватнијој регионалној сарадњи.

Како је навео, постигнут је и напредак о питању ефикасне и инклузивне регионалне сарадње и договорено да се стране врате том питању на следећем састанку, да би постигле договор "у складу са свеукупном стратегијом ЕУ за регион".

У саопштењу се наводи и да је у разговору било речи о "концепту интегрисаног управљања границама, као начину проналажења европског решења" за питање прелаза.

Стефановић је пред почетак данашњих разговора позвао ЕУ да појача напоре како би Приштина прихватила компромис о прелазима на административној линији.

Он је, такође, истакао да је јуче постигнут договор о универзитетским дипломама добро решење, и објаснио да ће у складу са тим бити издавани сертификати без државних обележја, које ће накнадно оверавати Европска унија универзитета.

И шефица приштинског тима Едита Тахири је рекла да је договор о универзитетским дипломама "важан напредак".

Тахири је потврдила да је јуче дошло до напретка и у вези са регионалном сарадњом.

понедељак, 21 новембар 2011 19:38
borko_editaНова рунда техничког дијалога Београда и Приштине почела је данас нешто пре 16 часова у седишту Европске уније у Бриселу после готово три месеца паузе.

Шеф београдског тима Борислав Стефановић изјавио је уочи почетка разговора да верује да ће током најновије рунде дијалога бити постигнут договор о универзитетским дипломама, учешћу Косова на регионалним скуповима, као и о административним прелазима.

"Имамо јасан мандат и пуну подршку Владе", рекао је Стефановић, и додао да ниједно решење неће моћи да угрози територијални интегритет Србије, Устав и резолуцију 1244 Уједињених нација.

Када је реч о струји и телекомуникацијама, које су такође били најављени као теме разговора, Стефановић је рекао да су “мале шансе” да се овом приликом пронађе решење.

"Разговори ће сигурно бити настављени и сутра", рекао је он.

"Надамо се да ће приштински тим смоћи снаге да се одмакне од свог тврдокорног става, који је досад првенствено био усмерен на потврђивање њихове државности", изјавио је Стефановић.

Шефица приштинског тима Едита Тахири изразила је уверење да ће две стране приступити дијалогу на конструктиван начин и рекла да се нада да напретку.

Када је реч о прелазима на административној линији, Тахири је рекла да је предлог о заједничкој контроли "у складу са европским стандардима."

"Интегрисана контрола граница је европски начин", рекла је она.

Тахири се, међутим, пожалила да је Србија до сада применила само један од укупно пет постигнутих споразума у ранијим рундама, и то онај о слободној трговини.

"Надам се да господин Стефановић има подршку Београда да се имплементира оно што је досад договорено", рекла је она.

У осврту на деловање Еулекса на Косову, Тахири је оценила да су се "ствари поправиле у односу на 16. Септембар", (када је постигнут договор о царинском печату), констатујући да ова мисија "више није статусно неутрална" и да "спроводи законе Косова".

Говорећи о проблемима на северу Косова и Метохије, Тахири је рекла да је приштинска влада спремна да иде даље од Ахтисаријевог плана.

"Ми смо спремни да ојачамо тај план кроз економске и друге погодности за грађане који тамо живе", рекла је она.

недеља, 20 новембар 2011 18:58
pregovori_briselШеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић потврдио је данас да се сутра у Бриселу настављају разговори са Приштином и да ће главне теме у наставку дијалога бити универзитетске дипломе, представљање Приштине на регионалним скуповима али и административни прелази.

Стефановић је Танјугу рекао да очекује да се постигне договор барем око једне од ових тема а да је Београд спреман за договор око свих тих питања.

"То су главне теме око којих постоји мање-више потенцијал да се заврше договором, видећемо да ли ће то бити на овом састанку, самим тим што је то врло компликовано, а захтеви Приштине некада делују у неким елементима врло, врло неприхватљиво за нашу страну", казао је Стефановић. 

Он је нагласио да београдски тим одлази у Брисел са пуним мандатом и подршком Владе Србије и да кад год приштинска страна "покуша да прави било какав елемент такозване државности Косова, то код нас не може бити прихваћено".

Стефановић је, такође, рекао да ће се разговарати и о имплементацији тема око којих је раније постигнут договор и да се у том смислу очекује напредак наредних дана. 

Раније данас Танјугу је и из седишта Европске уније потврђено да ће се сутра после подне наставити дијалог Београда и Приштине у Бриселу, а да ће на дневном реду бити решавање проблема везаних за струју, телекомуникације и учешће приштинских званичника на регионалним скуповима.

Разговори су били у прекиду од септембра, када је избио спор око присуства косовских цариника на прелазима Јариње и Брњак, а њихов наставак је кључни услов да би Србија у децембру добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Приштински преговарачки тим отпутовао у Брисел

Преговарачки тим Приштине предвођен потпредседницом владе Едитом Тахири отпутовао је данас у Брисел, на седму рунду дијалога с Београдом, саопштено је из косовске владе. 

Према најави косовске владе, у фокусу сутрашњег наставка разговора биће "проблем  непоштовања спровођења договора од стране Београда" и питања о којима је до сада већ дискутовано, али нису пронађена решења а то су телекомуникације, енергетика и регионална сарадња. 

Такође се очекује да са отвори питање интегрисаног управљања границама, пише у саопштењу косовске владе. 

Приштинска делегација ће затражити да Косово буде награђено за конструктивност у досадашњој фази дијалога кроз успостављање уговорних односа са Европском унијом. 

Седма рунда ће трајати два дана, 21. и 22. новембра, под окриљем Европске уније и уз учешће представника САД.

среда, 16 новембар 2011 09:20
carina_kosova1Европски посредник у преговорима између Београда и Приштине Роберт Купер предложиће шефовима преговарачких тимова интегрисано управљање царинским прелазима између Косова и Србије, пишу косовски дневни листови. Интегрисано управљање царинским прелазима ће бити постепено, јер оваквим начином управљања могуће је постићи компромис.
Практичну примену споразума за интегрисано управљање границом је тешко реализовати јер Србија не жели да призна независност Косова, али на наредном састанку преговарачких тимова разговараће се о овој теми, када се очекује формирање радних група за интегрисано управљање царинама.
Н. Хуруглица: Прихватљиво интегрисано управљање царином
“Интегрисано управљање царином које предвиђа заједнички рад царинских и пограничних службеника са Косова, из Србије и ЕУЛЕКС-а је прихватљиво, побољшало би контролу и олакшало кретање људи и робе”, сматра директор косовске царине Наим Хуруглица.
У интервјуу КИМ радију Хуруглица је казао да је интегрисано управљање европски модел који користе и неке администрације у Европској унији. Смисао тога је повећана контрола свега што се дешава на границама, а један од захтева ЕУ земљама западног Балкана које желе да се прикључе ЕУ, је да на границама примењују овакав модел.
“Не видим ништа лоше у таквом начину контроле граница. То би повећало могућност контроле, а такође омогућило би људима да без задржавања прелазе преко тих граница”, казао је Хуруглица.
На питање да ли би такав модел био примењиван само на Јарињу и Брњаку, или и на осталим прелазима, Хуруглица је казао да би, уколико се прихвати модел интегрисаног управљања био примењиван на свим прелазима са Србијом, али да ће о томе коначну одлуку донети Влада Косова.
“Ми већ примењујемо овакав систем на границама са Македонијом и Албанијом. Гради се још један прелаз са Македонијом који је под истим техничким аранжманом, значи нема дупле контроле, него једна страна врши контролу улаза робе и људи у једну земљу, а друга врши контролу улаза у другу земљу. Што се тиче српске стране, ако се овај модел буде примењивао то ће бити примењено свуда на свим граничним прелазима, али опет то је нешто о чему ће влада одлучити”, казао је Хуруглица.
Говорећи о гужвама на административном прелазу Мердаре, казао је да су веће на српској страни и да су настале, делимично због контроле камиона, али и због барикада на северу и преусмеравања саобраћаја на прелазе Мердаре или Бела Земља.
“Промет који се одвијао преко Јариња и Брњака, од када су постављене барикаде иде углавном преко Мердара, јер је то најближи гранични прелаз. То значи да се одједном удвостручио промет. Раније смо имали 100-120 камиона дневно преко Мердара, а преко Јариња и Брњака око 120-130 и сада се углавном све то одвија преко Мердара, делимично и на прелазу Бела Земља. Због тога је немогуће да контрола иде брже”, рекао је Хуруглица.
Директор косовске царине каже да је до проглашења независности са Србијом постојала сарадња, али да је од 2008. године нема.

уторак, 27 септембар 2011 21:47
okrugli_stoСедма рунда разговора између Београда и Приштине, која је била заказана за вечерас - отказана је, изјавио је из Брисела за РТС Борислав Стефановић.
Разлог одлагања дијалога је погоршање ситуације на северу Косова.
"Не може се разговарати о електричној енергији и међународним активностима Приштине док се на северу врши насиље над ненаоружаним људима", казао је Борислав Стефановић у телефонском јављању из Брисела за РТС.
Инаће, планиране теме ове рунде биле су телекомуникације, електрична енергија и учешће косовских институција на међународним скуповима.
Београдски тим је претходно већ затражио да се са представницима међународне заједице разговара о стању на прелазима Јариње и Брњак.

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /www/htdocs/w00ff5ca/templates/sj_worldnews/html/pagination.php on line 70

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %