Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04

Јелоосвећење

Владика Артемије - шта је истина

Писмо владике Артемија Патријарху Иринеју (кликните овде)

 

Шта је претходило смени владике Артемија

22.08.2008. године

У Дечанима нападнут владика Артемије и његова пратња!!!

  Владика Артемије и његова пратња нападнути су физички  у косметском манастиру Дечани, не од стране Албанаца већ од стране неколико дечанских монаха. Владика Атемије није повређен, али су зато протосинђелу Симеону, игуману манастира Бањска који је био у пратњи владике рашко-призренске и косовско-метохијске епархије Г.Г. Артемија нанете теже телесне повреде.

Владика Артемије је  са својом пратњом, монахом Варнавом и игуманом Бањске, оцем Симеоном дошао у манастир Дечани да уручи акт о премештају помоћног владике липљанског Теодосија (Шибалић) који је и настојатељ дечанског манастира и акт којим се монаху манастира Дечани Сави (Јањић) даје канонски отпуст из манастира и надлежне епархије. Актом о премештају вл. Теодисије се ставља на располагање СА Синоду СПЦ. Нови настојатељ манастира Дечани је отац Димитрије.

Када су стигли у манастир, очигледо већ добро испланиран “дочек” епархијском архијереју се одвијао тако, да су неколико дечанских монаха које су предводили монаси Данило, Језекиљ и Исаија изененада “одвојили” пратњу односно оца Симеона и физички насрнули на њега наневши му теже телесне повреде. Како сазнајемо поред видљивих рана, посекотина и повреда унутрашњих органа, оцу Симеону је поломљена и нога.

Након овог догађаја свети архијерејски Синод је  ванредно заседао и како незванично сазнајемо митроплит Амфилохије је изјавио, парафразирамо: да је владика Артемије потпуно застранио, и да се треба молити Богу за њега, да му поново врати памет.

Познајући владику Артемија као часног и истинитог пастира Светосавља, православља и браниоца српског Космета сигурни смо да је са благочестивим Владиком Артемијем и његовим верним клиром и народом све у реду а да је неко у Синоду, посебно сам митр. Амфилохије већ давно својим разноразним новотаријама изашао из оквира светосавља а својим политиканством неуморно рушио и руши темеље православља и опстанка Срба на Космету.

20 мај 2009

Сабор СПЦ поништио одлуку Владике Артемија

Поводом вести из Епархије рашко-призренске да њен епископ, Преосвештени Г. др Артемије, „не даје свој благослов" за посету потпредседника САД, г. Џозефа Бајдена, манастиру Високи Дечани, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве саопштава јавности да поништава ову одлуку Епископа Артемија и изражава жаљење због ње, наводи се у званичном саопштењу Српске Православне Цркве. Она је у супротности са традиционалним хришћанским начелима гостољубља, дубоко укорењеним у српском народу, а посебно у нашим манастирима. Посета потпредседника САД је легитимна посета државама у региону, међу њима и Србији и Сабор сматра, без обзира на Бајденове личне и опште америчке ставове о статусу Косова и Метохије, да одлука г. Бајдена да посети нашу највећу светињу у нашој јужној покрајини, манастир Дечане, представља гест добре воље и јасну поруку онима који би или да и даље руше или да присвајају српске цркве и манастире на Косову и Метохији, додаје се у саопштењу Српске Православне Цркве.

03 новембар 2009

Цркве и манастири без струје два месеца

Владика рашко-призренски Артемије изјавио је данас да се надлежнима у Београду и Министарству за Косово и Метохију обраћао три пута са молбом да нађу решење за проблем више од 20 манастира и цркава на Косову који немају струју два месеца и да одговор није добио.
Владика је агенцији Бета рекао да и даље чека одговор јер те цркве и манастири не могу сами да реше проблем - потписивањем уговора са Косовском електроенергетском корпорацијом (КЕК), јер би то значило да признају косовске институције и независно Косово.

Саопштења у медијима које се повремено појављују не можемо сматрати одговором на наша обраћања, казао је владика Артемије.

"У једном дневном листу ових дана писало је да проблем морамо решити сами. Писало је исто оно што је било упућивано нашем народу када су поједина села била искључивана са мреже и остављана без помоћи да сама решавају проблем и сами су решавали тако што су били принуђени да потпишу уговор са КЕК-ом. Ми још нисмо спремни на такво решење", казао је владика.

Он је такође подсетио на лоше стање српских светиња, међу којима је и црква Самодрежа у којој се српска војска причестила пред битку на Косову 1389. године, а која се данас користи као тоалет.

"Наша најстарија и најзначајнија црква, опевана у народним песма, у којој је свети кнез Лазар причестио своју војску пред Косовски бој, у жалосном је стању које се не може речима описати", казао је владика Артемије и додао да је црква "претворена у депонију и све што уз то иде".

Он је додао да није само та црква оскрнављена већ и многе друге које није у могућности да обиђе.

Искључивање српских манастира и цркава са електромреже почело је 2. септембра. Данас више од 20 објеката СПЦ нема струју, а међу њима су и манастири Грачаница, Свети архангели код Призрена, Светих врача у Зочишту, Гориоч код Истока, и Девич код Србице.

04 март 2009

Цркве чувају они који су их рушили

Полиција је у призренском региону почела да обезбеђује објекте Српске православне цркве, сходно плану Мартија Ахтисарија. Према овом документу Призрен има једну зону, у центру града, са седам православних објеката. 
"На Косову је 44 објеката које треба обезбеђивати. У осмочасовној смени имамо седам контрола и 40 полицајаца који су на овом задатку ангажовани 24 сата", каже Љумни Грешта из регионалне полиције у Призрену.

Према његовим речима, полиција је и поред тешкоћа спремна да спроводе преузете обавезе.

"Ово је за нас велики задатак, тим пре што нам већ недостаје 185 полицајаца, а сада нам је 40 колега ангажовано на обезбеђењу објеката СПЦ. То значи да ће нам убудуће за свакодневне задатке недостајати преко 220 полицајаца", рекао је Грешта.

Епископ рашко-призренски Артемије оценио је да је одлука приштинских власти да обезбеђење српских верских објеката на Косову преузме косовска полиција недопустива и изразио жаљење што је тим поводом изостала реакција Београда.

"Сматрам да та одлука показује да се из дана у дан погоршавају услови за опстанак нашег народа и наших светиња на Косову и Метохији", рекао је Артемије агенцији Бета.

Владика Артемије је навео да би Србија и њени органи тим поводом морали одлучније и оштрије да реагују као што је то требало да учине и када су формиране Безбедносне снаге Косова.

Према владикиним речима, недопустиво је да српске светиње обезбеђује неко ко се не договара са представницима СПЦ - са епископом који је одоговоран за све цркве и манастире у Покрајини.

"Знамо да су у косовској полицији бивши припадници ОВК који су починили силне злочине над нашим народом и порушили више од 150 цркава и манстира у последњих десет годнина", рекао је епископ рашко-призренски и додао ни он ни српски народ "не могу имати никакво поверење у њихову заштиту и безбедност" .

"Не пристајемо да они чувају наше светиње, не прихватамо такву одлуку и нисмо сагласни са тим", рекао је Артемије.

Изразио је жаљење што се шеф УНМИК-а Ламберто Занијер од доласка на Косово није састао са њим.

Полиција је у призренском региону почела да обезбеђује објекте СПЦ,  сходно плану Мартија Ахтисарија, а на осовнову одлуке коју је недавно ратификовала Скупштина Косова.

 

У МЕЂУВРЕМЕНУ ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ БОРИС ТАДИЋ ДВА ПУТА БЕЗ БЛАГОСЛОВА ВЛАДИКЕ АРТЕМИЈА ДОЛАЗИ У ПОСЕТУ ЕПАРХИЈИ РАШКО ПРИЗРЕНСКОЈ У МАНАСТИРУ ВИСОКИ ДЕЧАНИ.

ОТВОРЕНО ПИСМО ВЛАДИКЕ АРТЕМИЈА ПРЕДСЕДНИКУ СРБИЈЕ БОРИСУ ТАДИЋУ

Уторак 12. јануар 2010. године

Данас је Председнику Тадићу уручено писмо Епископа Артемија које у наставку доносимо

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ

Г-Н БОРИС ТАДИЋ

Б   Е   О  Г   Р   А   Д 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Поштовани г-не Председниче,

На сусрету у Руској Амбасади 28. јула 2009. године, упитали сте ме: „Када ћете ме поново критиковати“? Одговорио сам: „Првом приликом“, схватајући тај дијалог као духовиту шалу.

Нажалост, то није била шала него збиља. Та „прва прилика“ се показала као стварност ових дана.

Г-не Председниче, немамо ништа против да свако, па и Ви, посећује  наше манастире ради духовне потребе. Али је непримерено да Ви, као Председник Државе, то чините (ево већ по други пут) без информисања, најаве, питања Нас као Домаћина свих манастира у Епархији рашко-призренској. Учинили сте то за Ускрс (на Велики Петак) и сада за Божић.

То, опростите, није државнички мудро. Тиме уносите раздор у канонски поредак Цркве Православне, јер се обраћате Нашем Викару и са њим правите договор, а Нас као надлежног Епископа (Домаћина) заобилазите. На Ваш пример се угледао и Ваш гост г-н Бајден у мају месецу прошле године.

У таквом контексту и Ваша „порука мира“, потребе измирења, пружања руке, губи смисао и претвара се у фразеологију.

Да сте нам се обратили званично и изразили своју жељу да посетите Дечане, сигурно је да Вам то не бисмо ускратили. Тада бих Вас Ја, као домаћин, тамо и дочекао као што доликује. То је, ипак, Наша кућа, у коју улазите, а да домаћин и не зна. Још најављујете да ћете тако и убудуће чинити.

Верујемо да ћете убудуће, ипак, мудрије поступати.

 

Све најбоље жели Вам од Богомладенца Христа, Ваш доброжелатељ

 

Епископ рашко-призренски

и косовско-метохијски

+АРТЕМИЈЕ

13. фебруар 2010. године

Разрешен владика Артемије

Синод Српске православне цркве донео је одлуку о покретању канонске одговорности против епископа рашко-призренског Артемија. На данашњој седници, Синод је одлучио и да се епископ Артемије разрешава права управљања епархијом до окончања поступка. Управљање епархијом преузима умировљени епископ захумско- херцеговачки Атанасије. У саопштењу Информативне службе СПЦ наведено је да је на седници Синода, којом је председавао патријарх српски Иринеј, одлучено да се покрене поступак утврђивања канонске одговорности епископа Артемија у првој инстанци, уз његову обавезу да сарађује у том поступку. Епископ Артемије може да борави и богослужи у неком од манастира или у другом месту на тлу Епархије рашко-призренске или ван ње до окончања поступка, уз договор са администратором, односно уз сагласност надлежног епархијског архијереја, али без икаквог интервенисања у надлежност администратора или неког од господе епархијских архијереја, наведено је у саопштењу.

Кривичне пријаве

Епископ бачки Иринеј рекао је након седнице да је Синод, мимо свог обичаја и невољно, био приморан да, поред канонских одлука, упути и кривичну пријаву и затражи кривичну одговорност најодговорнијих личности из окружења епископа Артемија, због наводних злоупотреба у финансијском и материјалном пословању у епархији. Подсетио је да је Синод недавно послао делегацију у Грачаницу, где је привремено седиште епархије, која је имала двоструку улогу - да разговара са епископом Артемијем и да изврши преглед финансијско-материјалног стања и пословања. Иринеј је рекао да је делегација делимично извршила увид у финансијско пословање епархије, да је Синод примио тај извештај и размотрио га и после разговора са епископом Артемијем дошао до закључка, да не постоји могућност да се ствари доведу до коначног нормализовања осим на начин на који је то учињено.

Посредна одговорност

Навео је да две ставке сажимају одлуку Синода о разрешењу, а то су да је она донета због неспремности епископа Артемија да извршава одлуке Синода и Сабора, као и због сазнања да постоје велике неправилности и нејасноће, па чак и злоупотребе појединих лица и институција у епархији."Артемије је, нажалост, да ли из наивости или имајући превелико поверење у људе који то поверење очигледно нису заслуживали, препустио другима да воде пословање, које изазива многе недоумице", рекао је Иринеј. У тим проблематичним трансакцијама нема присуства владике Артемија, рекао је Иринеј и додао да је пропуст владике Артемија у томе што је потпуно изузео себе од права које му по служби припада - да надзире рад тих органа и одобрава оно што извршавају у домену својих надлежности. "У том смислу може се говорити о његовој посредној одговорности за насталу ситуацију", рекао је Иринеј бачки. Неколико стотина људи, који подржавају епископа Артемија, окупило се испред зграде Патријаршије у Београду. Међу окупљенима је био велики број свештеника и монаха, а скуп који је протекао без инцидената обезбеђивала је полиција. Епископ Артемије се, напуштајући зграду Патријаршије, обратио окупљенима и замолио их да се мирно разиђу.

 

 

УТОРАК, 04 МАЈ  

Пензионисан владика Артемије

Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве одлучио је данас већином гласова да пензионише епископа рашко-призренског Артемија, сазнаје РТС из поузданих извора.

Синод СПЦ суспендовао је у фебруару владику Артемија због финансијских малверзација унутар Епархије, а коначну одлуку о његовој судбини требало је да донесе Сабор, највише тело СПЦ. Синод је тада закључио да је у финансијско-материјалном пословању Рашко-призренске епархије било пропуста и проблематичних трансакција за које је владика Артемије посредно одговоран јер је пропустио да провери одлуке својих сарадника. 

Епископ бачки Иринеј рекао је након те седнице да је Синод, мимо свог обичаја и невољно, био приморан да, поред канонских одлука, упути и кривичну пријаву и затражи кривичну одговорност најодговорнијих личности из окружења епископа Артемија, због наводних злоупотреба у финансијском и материјалном пословању у епархији. Приликом прегледа епархијске документације установљено је да је Симеон Виловски, секретар владике Артемија, самовољно узимао новац из фонда НВО "Мајка Југовића", намењеног за четири народне кухиње и да је тај новац Виловски користио за потребе личног луксуза.

Виловски је ухапшен 11. марта у околини Солуна, у Грчкој, по потерници српског Интерпола и налази се у екстрадиционом притвору. Виши суд у Београду води истрагу против власника грађевинског предузећа "Раде Неимар" Предрага Суботичког и архимандрита Виловског, због сумње да су незаконито присвојили 350.000 евра намењених реконструкцији манастира. У свом првом јавном обраћању након што га је Синод разрешио дужности управитеља епархијом, владика Артемије је рекао да прихвата одлуке Синода иако се са њима не слаже, очекујући да ће Сабор донети најцелисходније решење око његовог разрешења и евентуалних злоупотреба у пословању Епархије рашко-призренске. За привременог администратора Епархије рашко-призренске именован је пензинисани епископ Атанасије (Јевтић).

 

 

Интервју са Епископом Артемијем

14.05.2010. 

Шта је позадина одлуке Сабора СПЦ о умировљењу, зашто му је забрањен повратак на Косово, коме смета борба за свету српску земљу, да ли је православље на искушењу, има ли Цркве без верника, те како изгледа пут од епископа до политичког непријатеља, говори у разговору за „Печат“ његово високо преосвештенство умировљени владика рашко-призренски  Артемије.
Некада су као ученици и духовни синови Ава Јустина, у манастиру Ћелије боравили сада умировљени владика рашко-призренски Артемије, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, умировљени захумско-херцеговачки владика Атанасије и владика бачки Иринеј. Ученици Јустинови сматрани су духовним источницима српског народа. На недавно одржаном Сабору, као велики духовник, мислилац и писац, прогањан, смењиван, забрањиван и оспораван, Ава Јустин је канонизован. На заседању истог Сабора кажњено је његово прво духовно чедо, а томе су, како у разговору за „Печат“ објашњава умировљени владика рашко-призренски Артемије, углавном допринела преостала тројица његових синова. „То је чињеница која збуњује или сама по себи много говори“.   ОПШИРНИЈЕ...

 

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %