Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04

Хуманитарни рад

raseljeni zitinje

Расељени из Житиња месец дана без струје

Дванаест интерно расељених Срба из села Житиње у витинској општини, који су од 99 године смештени у објекту Земљорадничке задруге ,,Морава,, у Партешу општина Гњилане, суочавају се са бројним проблемима. 13. година  препуштени су сами себи и сналазе се како знају и умеју.
Најтеже је седмочланој породица Димић која двадесетак дана  живи у потпуно непримереним условима за 21. Век. Због неизмирених  рачуна  према Косовској енергетској корпорацији у износу од хиљаду евра, колико су расељени утрошили за протеклу годину, њима је искључена струја.
Нико ми од троје пунолетних синова није упошљен, немам никаква примања од чега да платим струју,  каже седамдесетогодишњи Трајко Димић за РТВ Пулс.
Исту судбину дели и четворочлана породица Кесић, и поред тога сто су обишли многе прагове, надлежни до сада немају слуха за њихов проблем.
Више пута тражили смо помоћ у косовској општини Партеш са седиштем у Пасјану, који су нам рекли да они немају финансијска сресдства да измере дуговања према КЕК-у каже Милош Кесић.
Због нехигијенске воде и  услова живота  видљиве су и последице, појавила се и  инфекција по телима станара овог објекта.
Координатор  за избеглице Републике Србије на КиМ Драган Велић за РТВ Пул рекао је да овај објекат као и десетак других на КиМ није регистрован као колективни центр, па тако да овај проблем није у њиховој надлежности. И поред тога ми смо у више наврата протеклих година финансиски  помагали расељене из Житинај који су смештени у Партешу, каже Велић.
Како сада ствари стоје решење проблема са искључењем струје расељеним у Партешу се још увек не назире крај.
РТВ Пулс
 
kristina lepoavic

Кристини непоходна помоћ за лечење

Кристина Милутиновић из Лепосавића оболела је од акутне лимфо-бластне леукемије. За лечење у Италији потребно је још 35.000 евра.

После прилога у Дневнику РТС-а и апела упућеног дијаспори у емисији "Србија на вези" сакупљен је део од 121.000 евра за помоћ малој Кристини Милутиновић. Међутим, за њени лечење потребно је још 35.000 евра.

Кристина Милутиновић из Лепосавића болује од акутне лимфо-бластне леукемије. Ова болест излечива је у великом броју случајева, али за лечење у Италији њени родитељи немају довољно новца.

Овој дванаестогодишњој девојчици откривена је акутна лимфо-бластна леукемија када је имала седам година. Спас је трансплантација костне сржи.

Иначе, када се јави код деце, акутна лимфобластна леукемија излечива је у великом броју случајева. Међутим, Кристини се болест вратила већ два пута.

За лечење у Италији, које кошта око 150.000 евра, за сада је сакупљена 121.000 евра.

Републички завод за здравствено осигурање финансира лечење деце у иностранству само када оно није могуће у Србији.

Кристина би могла да настави лечење у земљи, али лекари у Београду сматрају да је пожељно да оде у Италију, јер њихове колеге у тој земљи имају више искуства са интервенцијама које предстоје Кристини.

Сви који желе могу да помогну уплатом на рачуне:

Динарски текући рачун: 205-1001528584708-63, Комерцијална банка

Девизни текући рачун: 90-310-1732512.0, Комерцијална банка Инструкције за уплатe из иностранства:

Intermediary Bank / Correspondent bank
SWIFT - BIC: DEUTDEFF
Name: DEUTSCHE BANK AG
City, Country: FRANKFURT AM MAIN, GERMANY

Account with institution / Beneficiary's Bank
SWIFT - BIC: KOBBRSBG
Name: KOMERCIJALNA BANKA A.D. BEOGRAD
Street: Svetog Save 14
City, Country: Beograd SRBIJA

Beneficiary
IBAN/Account Number:: RS35205903101732512091
Name: ZORAN MILUTINOVIĆ
Street: UL 24 NOVEMBRA 14/1
City, Country: 38218 Leposavić, SRBIJA

stefan_trajkovic

Апел за помоћ малом Стефану Трајковићу

Петогодишњи Стефан Трајковић из Грачанице бори се са тешком болешћу. Овај дечак има тумор на мозгу и до сада је пет пута оперисан. Његовим родитељима су потребна новчана средства како би платили Стефаново лечење у Енглеској.
Стефан је последњи пут оперисан пре петнаест дана на клиници у Бристолу у Енглеској.
Већ две године траје борба родитеља  Милене (28) и Владана (32) за Стефаново излечење. Само са Владановом платом здравственог радника, Трајковићи не могу  сами да плате трошкове његовог лечења.
“Због  хитности операције, лекари са Клинике у Бристолу су нас примили, иако нисмо прикупили 15.000 фунти за операцију и додатних 9.000  фунти за зрачење неопходно после захвата”, објашњава дечаков отац Владан.
Он каже да су на овој клиници и раније имали разумевања за њихову ситуацију, па за прошлогодишњи захват уклањања тумора на мозгу који је коштао 75.000 евра, неурохирур Ричард Едвардс и анестезиолог, одрекли су се свог дела  надокнаде од 10.000 евра, а нису наплатили ни услуге претходног зрачења.
“Највећим делом трошкове претходне операције сносили смо сами, уз помоћ родитеља, али су нам  пуно помогли и Епархија рашко-призренска, Епархија бачка, Министарство за КиМ, Удружење новинара Србије и велики број  хуманих људи,“ прича Владан.
Стефанова нова операција трајала близу 18 сати, али је доктор успео да уклони тумор у целости.
Родитељи су се надали да ће њихов син бити добро. Међутим, на  снимку објављеном шест месеци после операције установљено је да  је тумор метастазирао на кичму, па је Стефан хитно оперисан у Београду, али је била неминовна поновна операција у  Бристолу.
“Чак ни сада не могу речима да опишем шок који смо доживели супруга и ја када смо сазнали да је неопходна још  једна операција. Срећом да су лекари у Бостону упознати са  нашим случајем тако да су нас примили не питајући за новац.”
Стефанов отац прича да се дечак сада опоравља од операције која је трајала готово десет сати. Следе зрачне терапије и борба да се прикупи новац.
Родитељи покушавају да обезбеде кредит, али надају се и помоћи добрих људи који их  ни до сада нису оставили саме. Нема речи, кажу, којима могу да захвале  Епархији рашко-призренској и директорки Дома здравља у  Грачаници Ради Трајковић који су им помогли и у обезбеђивању  средстава за пут до Бристола.
Рачун за помоћ отворен је код Комерцијалне  банке АД Београд бр. 205 900100757017094 на име Владана Трајковића (Стефановог оца).
Девизни рачун на Косову је отворен код Раиффеисен банке - бр. 1501011000288133, такође на Владаново име.

ruskazastava

Кренуо руски конвој с помоћи за косовске Србе

Из Русије је ка Србији јутрос кренуо конвој 25 камиона са хуманитарном помоћи за Србе на Косову.
Косовским Србима су послати преносиви електро-агрегати, покривачи, храна, посуђе, камп-опрема.

Очекује се да ће конвој са 284 тоне помоћи, који је кренуо из седишта Министарства за ванредне ситуације у подмосковском Ногинску, 12. децембра стићи на Косово.
Транспортним авионом 76 Министарства за ванредне ситуације Србије новембра је превезено до Ниша 36 тона помоћи за косовске Србе.
markovici

ПРОДАЈЕ БУБРЕГ ДА БИ ПРЕХРАНИО ПОРОДИЦУ

Иви­ца Мар­ко­вић из се­ла Цр­кве­не Во­ди­це код Оби­ли­ћа од­лу­чио је да про­да бу­брег ка­ко би ку­пио рад­но ме­сто и сте­као мо­гућ­ност да пре­хра­ни сво­ју че­тво­ро­чла­ну по­ро­ди­цу.

Од­лу­ку да про­да­јом ор­га­на стиг­не до то­ли­ко же­ље­ног и ну­жног рад­ног ме­ста и ко­ли­ко-то­ли­ко ре­дов­не ме­сеч­не за­ра­де, до­нео је по­сле ви­ше­го­ди­шњих без­у­спе­шних по­ку­ша­ја да се као повратник на Ко­со­во за­по­сли или бар оства­ри пра­во на со­ци­јал­ну по­моћ, као и због немогућности да кћер­ки­ца­ма, че­тво­ро­го­ди­шњој Маг­да­ле­ни и го­ди­ну и по ста­рој Ми­ља­ни, ку­пи ба­рем крем ба­на­ни­цу од се­дам ди­на­ра.
..........

Прочитавши овај чланак у новинама Одбор за Хуманитарну делатност Равногорског покрета Србије је хитно реаговао и председница тог Одбора Јелена Станчић је овластила Ненада Лазића члана овог Одбора из Грачанице да са Одбором Равногорског покрета Србије у Грачаници хитно преузме координацију за сакупљање и пружање помоћи овој храброј породици.
Већ дана, 11.03.2011.год. Равногорски покрет Србије Одбор Грачаница је посетио породицу Марковић из Црквене Водице код Обилића и том приликом, доставио им помоћ у храни, одећи, обући као и новчану помоћ.
Овом приликом би се захвалили у њихово име свима који су помогли да се помоћ овако брзо прикупи и достави. Равногорци су искористили ову посету да се и детаљније информишу о условима у којима живи ова храбра повратничка породица без икаквог примања.

Ивица Марковић је радио у фирми која се приватизовала и отпустила га, супруга није у радном односу. Вратио се на Косово и Метохију да оснује породицу и остане на Светој Српској земљи, у нади да ће наћи и запослење. Куцао је на сва врата, код челних људи српске националности, али добијао је само обећања и ништа више.
Равногорски покрет Србије Одбор Грачаница ће и сутра да однесе други део помоћи која је прикупљена. У разговору (који је сниман аудио) са Ивицом Марковићем и председником Одбора Грачаница Бобаном Савићем, Равногорци с централног Косова и Метохије су обећали да ће, колико су они у могућности, помоћи овој породици у свему.

Бобан Савић предс. Одбора Грачаница:
"Могу да се похвалим успешно изведеном акцијом у заиста кратком временском периоду, и јесам задовољан, Слава и Хвала Богу нашем да је све ово одрађено с пуно љубави и пажње, тако да су сви који су учествовали у овоме стварно задовољни и осећају се много лепше после овога."
С ВЕРОМ У БОГА!
екипа која је учествовала у овој акцији:
предс. Одбора  Грачаница Бобан Савић,
Ненад Лазић (члан Одбора за Хуманитарну делатност),
Душан Секулић (инфо. дел.),
Братислав Инић,
Драгиша Аритоновић.
Уједињени Равногорски покрет
Равногорски покрет Србије
ппарол Александра Исаковић с.р.

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %