Одштампајте ову страницу
уторак, 14 октобар 2014 19:05

Вехабије нападају незаштићене монахиње у косовским манастирима

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

isis

Курир: Осим манастира Високи Дечани, радикални исламисти напали су и једну од највећих српских светиња на Косову и Метохији - Пећку патријаршију, сазнаје Курир.

Албански вехабија је, према изворима нашег листа, урлао и вређао сестринства, углавном старице од 70 до 90 година.

- Већи инцидент спречила је полиција која чува Патријаршију. Истрага о нападу је у току, као и у случају Дечана, чије је скрнављење настављено и јуче исписивањем терористичких парола ИСИС (Исламска држава у Ираку и Сирији) и на улазној капији - АКСХ (Албанска национална армија). Приведен је вехабија Мухамед Бећири (22), одраније познатог по екстремном понашању, коме је одређен притвор. Очигледно је у питању верски фундаментализам. Радикални исламистички екстремисти су обучавани на ратиштима на Блиском истоку и изазивају инциденте у спрези с ветеранима ОВК. Вехабисти воде свети рат против неверника, против свих који нису муслимани. Албанци то сада користе и за нападе на све што је српско, па и светиње које су под заштитом Унеска - каже извор Курира.

На манастиру Високи Дечани поново су се јуче појавили графити с порукама ИСИС и Албанске националне армије.
Бивши директор ВБА Момир Стојановић каже да су инциденти јасне поруке да „ништа српско није пожељно на КиМ, треба да одете“.

Смишљен напад

- А међународна заједница није хтела и смела да се обрачуна с албанским радикалним милитантима, бившим припадницима ОВК, који и даље из сенке воде главну реч на Косову. Све то има корене у исламском тероризму и радикализму. Морамо да предочимо светској јавности шта се дешава - сматра Стојановић.

Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ðурић каже да напади на манастире изазивају велику забринутост државе Србије због сумње у ескалацију верског фундаментализма.

- Неопходно је да се све релевантне институције супротставе нападима, чији је основни мотив мржња и верски фундаментализам. Државни органи Србије траже од Кфора, Еулекса и косовске полиције да предузму све мере и заштите безбедност манастира - каже Ðурић.

И оне су уплашене
КАРИЋЕВА МАЈКА И ТАДИЋЕВА БИВША ЖЕНА МОХАНИЊЕ

У Пећкој патријаршији монахиње су и Даница Карић, мајка бизнисмена Богољуба Карића, и Веселинка Заставниковић, бивша супруга Бориса Тадића. Даница, сада Ангелина, како гласи њено духовно име, замонашила се 2011. у својој 94. години, док је Ирина већ 12 година у том манастиру. Од породице Карић јуче нисмо успели да добијемо коментар, а како сазнајемо, они данас у манастиру обележавају славу Покров Пресвете Богородице.

Прочитано 3766 пута

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...
Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...
(Патријарх Павле)

kosmet.net

Последње додато од kosmet.net