Одштампајте ову страницу
понедељак, 16 јун 2014 23:46

Косовска агенција за приватизацију упала у хотел Јуниор и зграду СО Штрпце

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

strpce1

Службеници такозване Косовске агенције за приватизацију упали су у хотел "Јуниор" у општини Штрпце, поставили своје обезбеђење и преузели управу над тим хотелом, саопштила је Канцеларија за КиМ.

У саопштењу Канцеларије се наводи да је, према њеним сазнањима, Косовска агенција за приватизацију у претходном периоду донела одлуку о ликвидацији хотела "Јуниор" и да се поменуте радње предузимају ради касније продаје хотела.

Тај хотел се од 2001. године користи као колективни центар за српске породице које су протеране 1999. године, а власник хотела је Републички фонд за пензионо и инвалидско осигурање. Уговором од 2001. године брига о смештају и исхрани лица која се налазе у хотелу прешла је на Комесаријат за избеглице и миграције.

У њему се тренутно налази 85 расељених лица раније протераних из Урошевца и Призрена, којима је ово једини смештај и којима прети хуманитарна катастрофа, наводи се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ се зато 13. маја обраћала међународним мисијама на КиМ, Унмику, Еулексу, Оебсу, Канцеларији ЕУ у Приштини и амбасадама САД, Велике Британије, Немачке, Француске и Италије, са молбом да се предузму мере на спречавању активности Косовске агенције за приватизацију.

Такође су се Комесаријат за избеглице и управа хотела обраћали УНХЦР-у имајући у виду да је наведена агенција надлежна за судбину интерно расељених лица.

Незванично су, како се наводи, добијена и сазнања да је КАП на интервенцију УНХЦР-а спреман да одложи преузимање хотела за два месеца, али то се очигледно није догодило.

Преузели зграду СО Штрпце

Такође, у јутарњим часовима службеници КАП-а преузели су контролу над зградом земљорадничке задруге Штрпце, над којом су раније прогласили ликвидацију. У тој згради налазе се службене просторије СО Штрпце чији су службеници на овај начин изгубили просторије за рад.

У саопштењу се подсећа и да су 9. јуна службеници КАП-а преузели контролу над фабриком "Лола" у Штрпцу, а руководство фабрике и 150 радника истерали на улицу са обавештењем "да се од сада могу сматрати незапосленим лицима".

У протеклих неколико месеци КАП је продао Ветеринарску задругу Штрпце, коју је преузео нови власник Албанац, а иста судбина прети и Робној кући "Младост".

Канцеларија за КиМ је забринута и чињеницом да Привремене институције самоуправе у Приштини спроводе експропријацију приватног земљишта у Штрпцу, наводно ради уређења просторне целине "Шара" ради развоја туризма.

На списку власника чија се имовина експроприше само је једно албанско име, остали су Срби.

Прочитано 4276 пута Промењено понедељак, 16 јун 2014 23:53

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...
Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...
(Патријарх Павле)

kosmet.net

Последње додато од kosmet.net