Одштампајте ову страницу
четвртак, 14 март 2013 22:12

ЦИА ФБИ: Постоји опасност од сукоба у Косовској Митровици

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
cia fbi
У годишњем извештају америчких обавештајних агенција, ЦИА и ФБИ, који је представљен у Вашингтону наводи се недостатк напора да се нормализују односи између Косова и Србије, такође се наводи да постоји  ризик од насиља  екстремистичких група у северној Kосовској Митровици.
 
Релативно нова влада Србије суочава са бројним препрекама на путу ка испуњавању обавеза за почетак преговора о приступању са Европском унијом, међу којима је проналажење решења за Косово у оквиру свог устава уз чињеницу да је Косово независно.
Надгледана  независност је завршена, каже се у извештају, а Влада Косова ће имати за циљ да прошири инструменте суверенитета над целом територијом. Интерне политичке и етничке поделе ће представљати највећу опасност за западни Балкан у 2013.
 
Према обавештајним агенцијама, државе сиромашних региона пате од економске стагнације, високе незапослености, корупције и слабе правне државе.
Иако је безбедносна ситуација на северу Косова, настањеном претежно српским становништвом,  побољшана од 2011. године, уз дипломатски ангажман Запада, неопходно је да се спроведу споразуми постигнути уз посредовање Европске уније.
 
У Македонији нема опасности о грађанског рата као пре десет година, али постоји опасност од продубљивања спорова између македонске и албанске заједнице.
Овај извештај представљен је у америчком конгресу.
Прочитано 4139 пута

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...
Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...
(Патријарх Павле)

kosmet.net

Последње додато од kosmet.net