Одштампајте ову страницу
уторак, 29 јануар 2013 11:23

Руски специјалац: Како сам пребио Харадинаја

Написао
Оцените овај чланак
(10 Гласова)
ruskispec
Некадашњи командант ОВК и бивши премијер самопрокламованог Косова, Рамуш Харадинај, 2000. године извукао је дебљи крај у тучи "један на један" са руским падобранцем из састава Кфора. 
 
Руске спец јединице поседују оригинални видео-запис овог догађаја, а представницима СНП Наши недавно су уступили ексклузивне фотографије овог, несвакидашњег догађаја. 
 
- Руски специјалци су у то време у оквиру састава Кфора били ангажовани на подручју Метохија. У близини села Мушотиште код Суве Реке зауставили су комби и установили да су сви у њему до зуба наоружани. Брзо су их разоружали и оборили на земљу што је иначе стандардна процедура, а вођа тог пута је љутит таквим понашањем војника почео да их вређа и провоцира. На крају је казао да је он првак Косова у џудоу и да би све прошло много другачије да војници немају репетиране аутомате. Један од специјалаца је одлучио да му удовољи и објасни да код Руса није све у "калашњикову". Наредио је да одвежу Албанца, одложио своје оружје и уследила је туча "један на један". Албанац је успео само једном да замахне, јер одмах после тога се нашао на земљи, крваве главе. После овог "ултимат фајта" руски специјалци су заробљенике предали Унмику, а тек касније сазнали да је "изазивач" главом и брадом био бивши командант ОВК, Рамуш Харадинај - прича Игор Маринковић из СНП Наши, који је и успео да убеди некадашње руске специјалце да му уступе ексклузивне фотографије које, заједно са видео-снимком целог догађаја чувају у спомен-соби.
 
297759 012802c2 f
 
Фоторафије добио у Москви: Игор Маринковић из СНП Наши
 
- Већина тих Руса је и даље у активној служби и било је јако тешко да их убедим да обелоданимо ову причу. Тек када сам рекао да би ове фотографије подигле морал грађанима Србије, али биле и својеврстан завет да је велики број Руса спреман да као добровољци учествују у одбрани Космета, они су попустили - прича Маринковић који је предводио делегацију СНП Наши која је боравила у Москви на позив Косовског фронта.
Маринковић каже да је за ову причу сазнао потпуно случајно, причајући са активистима бројних руских невладиних организација које имају жеље да упуте хуманитарну помоћ Србима на Косову.
 
- Разговарајући, један од тих саговорника је рекао како је и сам био на Косову и тако је прича кренула. Иначе, реч је о елитној падобранској јединици која је прво боравила у Републици Српској, а прва је 1999. године ушла на Косово и заузела аеродром Слатина. Говорећи о тим догађајима, бивши падобранац ми је испричао и тај сусрет са Харадинајем - објаснио је Маринковић. 
 
Писмо Дачићу
 
СНП Наши упутили су и отворено писмо премијеру Србије Ивици Дачићу с насловом "Овако се преговара са терористима!"
"Ивице Дачићу, уместо што прогоните оне организације који говоре да је Космет саставни део Србије, а штитите оне које финансира ЦИА, почните да браните ову земљу и да терористе третирате онако како закон и Устав налажу. Не постоји решење за Косово и Метохију осим да оно буде саставни део Србије. Ако нисте способни или не желите да на тај начин водите Србију онда поднесите оставку", стоји у отвореном писму премијеру Србије.
Прочитано 22462 пута

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...
Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...
(Патријарх Павле)

kosmet.net

Последње додато од kosmet.net