Одштампајте ову страницу
петак, 02 децембар 2011 20:24

Брисел: Настављен дијалог са Приштином

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
pregovori_briselУ Бриселу су данас поподне настављени разговори у оквиру дијалога Београда и Приштине, а како је рекао шеф београдско преговарачког тима Борислав Стефановић београдска делегација ће уложити додатне напоре и поднети конкретне предлоге за решавање преосталих спорних питања.

На дневном реду ће, како је истакао, бити исте теме као и у претходним данима а то су прелази и регионално представљање Косова.

"Београдска делегација ће уложити додатне напоре и поднети конкретне предлоге за решавање преосталих спорних питања а од међународне заједнице се очекује да изврше притисак на Приштину да одустане од својих максималистичких захтева", рекао је Стефановић пред почетак разговора.

Према његовим речима, добро је што је прихваћен предлог наше делегације да се дијалог настави и "сада нико неће моћи да каже да Србија опструира дијалог".

"Пребацивање кривице на Београд овај пут није успело", додао је Стефановић.

Он је такође рекао да је решење врло близу, али да су последњи кораци често и најтежи.

"Ако успемо да нађемо решење онда ће овај дан бити успешан, а ако не спремни смо да наставимо дијалог и током викенда", напоменуо је Стефановић.

Шеф београдског тима је навео и да проблеми о којима се преговара нису само проблеми ове владе.

"Како решити проблеме ако не дијалогом", упитао се Стефановић и рекао да се не треба скривати иза грађана и бежати од одговорности.

Интегрисано управљање прелазима

Шефица приштинског преговарачког тима Едита Тахири изјавила је данас да решење за прелазе у дијалогу са Београдом треба тражити у моделу интегрисаног управљања.

Она је пред почетак разговора са шефом београдског тима Борком Стефановићем рекла новинарима да је током претходних разговора Србија одбила нацрт решења за прелазе које је саставио европски посредник Роберт Купер.

Она је поновила да је интегрисано управљање прелазима решење које је у складу са европским стандардима.

"Ми имамо визију да доведемо Косово у Европу и Европу у Косово, а ово решење је у складу са том визијом", казала је Тахири.

Она је оптужила београдски тим да ствара погрешни утисак да се разговара само о прелазима 1 и 31 (Јариње и Брњак) и навела да свих шест прелаза треба да буду уређени на исти начин.

Решење, по њој, укључује потписивање трипартитног протокола Београда, Приштине и међународне заједнице и да би по томе све три стране требало да имају представнике на прелазима.

Тахири такође тврди да Београд не имплементира досад договорено и да избегава разговоре о телекому и струји.

Министри спољних послова земаља чланица ЕУ састаће се у понедељак, 5. децембра, у Бриселу како би разговарали о кандидатури Србије за чланство у тој организацији. Њихов став ће у великој мери зависити од исхода дијалога Београда и Приштине.

Разговори завршени без договора

Последња у низу рунди разговора у оквиру дијалога Београда и Приштине завршена је без договора о административним прелазима и регионалном представљању Приштине, а засад се не зна када ће разговори бити настављени, рекао је Танјугу шеф београдског тима Борко Стефановић.

"На жалост, и после више од 12 сати тешких разговора нисмо успели да дођемо до договора ни по питању административних прелаза ни о регионалном представљању Приштине", казао је Стефановић.

"Ми остајемо спремни да наставимо разговоре али у овом тренутку не може се рећи када ће до тога доћи", додао је он.

Стефановић је истакао да је српска делегација предложила велики број могућности, опција и модалитета у складу са уставом Србије и резолуцијом 1244, али да је проблем што "Приштини из неког разлога смета резолуција 1244 иако су у неким другим приликама били спремни да се позивају на њу".

Како је објаснио, по питању прелаза приштинска делегација је тражила да се то "зацементира и да тамо стоје симболи Приштине", а велики проблем је и што нису били спремни да дозволе прелазак возила са таблицама косовских градова које је издала Србија.

Према његовим речима, приштинска делегација није имала слуха за предлоге које је изнео београдски тим.

"И поред свега тога, било је напретка и остало је да се договоримо о две-три ствари. У вези са имплементацијом успели смо да постигнемо договор о сертификатима за прелазак административне линије", навео је Стефановић.

Упитан у вези са тужбом коју против њега најављују неки из опозиције, Стефановић је рекао да сваки грађанин има на то право и да он стоји на располагању.

Две делегације су и у среду разговарале више од 12 сати у настојању да приближе ставове.

Прочитано 4881 пута

Последње додато од kosmet.net