Одштампајте ову страницу
уторак, 22 новембар 2011 22:19

Договор о дипломама, следећа рунда 30. новембра

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
univerzitet_prishtinaУ најновијој рунди техничког дијалога Београда и Приштине, која је данас завршена у Бриселу, постигнут је договор о дипломама, док око учешћа Приштине на региналним скуповима и прелазима није било сагласности, а две делегације су најавиле да ће се поново састати 30. новембра.

Шеф београдског тима Борко Стефановић рекао је по завршетку разговора да ова рунда може да се оцени као позитивна јер је јуче постигнут договор о дипломама, као и да је дошло до приближавања ставова двеју страна када је реч о регионалном представљању Приштине и изразио наду да ће договор о том питању бити постигнут у наставку дијалога, наредне недеље.

"Испратили су нас гласови из Београда да немамо мандат, да не знамо шта хоћемо и да се ништа нећемо договорити. Надам се да сада увиђају да нису били у праву", рекао је Стефановић.

Шефица приштинског преговарачког тима Едита Тахири потврдила је да је дошло до приближавања ставова везаних за регионално представљање, али је напоменула да између Приштине и Београда још увек постоје "дубоке концептуалне разлике".

Она је рекла да је разочарана што, осим диплома, није постигнут договор и о осталим спорним питањима, попут прелаза, струје и телефона, и оптужила је Београд да не испуњава досад постигнуте договоре.

Савет Европске уније оценио је да је у седмој рунди разговора Београда и Приштине постигнут нпаредак када је реч о признавању универзитетских диплома, као и о ефискаснијој и обухватнијој регионалној сарадњи.

Како је навео, постигнут је и напредак о питању ефикасне и инклузивне регионалне сарадње и договорено да се стране врате том питању на следећем састанку, да би постигле договор "у складу са свеукупном стратегијом ЕУ за регион".

У саопштењу се наводи и да је у разговору било речи о "концепту интегрисаног управљања границама, као начину проналажења европског решења" за питање прелаза.

Стефановић је пред почетак данашњих разговора позвао ЕУ да појача напоре како би Приштина прихватила компромис о прелазима на административној линији.

Он је, такође, истакао да је јуче постигнут договор о универзитетским дипломама добро решење, и објаснио да ће у складу са тим бити издавани сертификати без државних обележја, које ће накнадно оверавати Европска унија универзитета.

И шефица приштинског тима Едита Тахири је рекла да је договор о универзитетским дипломама "важан напредак".

Тахири је потврдила да је јуче дошло до напретка и у вези са регионалном сарадњом.

Прочитано 4865 пута

Последње додато од kosmet.net