Одштампајте ову страницу
недеља, 20 новембар 2011 18:58

У Бриселу сутра и о административним прелазима

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
pregovori_briselШеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић потврдио је данас да се сутра у Бриселу настављају разговори са Приштином и да ће главне теме у наставку дијалога бити универзитетске дипломе, представљање Приштине на регионалним скуповима али и административни прелази.

Стефановић је Танјугу рекао да очекује да се постигне договор барем око једне од ових тема а да је Београд спреман за договор око свих тих питања.

"То су главне теме око којих постоји мање-више потенцијал да се заврше договором, видећемо да ли ће то бити на овом састанку, самим тим што је то врло компликовано, а захтеви Приштине некада делују у неким елементима врло, врло неприхватљиво за нашу страну", казао је Стефановић. 

Он је нагласио да београдски тим одлази у Брисел са пуним мандатом и подршком Владе Србије и да кад год приштинска страна "покуша да прави било какав елемент такозване државности Косова, то код нас не може бити прихваћено".

Стефановић је, такође, рекао да ће се разговарати и о имплементацији тема око којих је раније постигнут договор и да се у том смислу очекује напредак наредних дана. 

Раније данас Танјугу је и из седишта Европске уније потврђено да ће се сутра после подне наставити дијалог Београда и Приштине у Бриселу, а да ће на дневном реду бити решавање проблема везаних за струју, телекомуникације и учешће приштинских званичника на регионалним скуповима.

Разговори су били у прекиду од септембра, када је избио спор око присуства косовских цариника на прелазима Јариње и Брњак, а њихов наставак је кључни услов да би Србија у децембру добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Приштински преговарачки тим отпутовао у Брисел

Преговарачки тим Приштине предвођен потпредседницом владе Едитом Тахири отпутовао је данас у Брисел, на седму рунду дијалога с Београдом, саопштено је из косовске владе. 

Према најави косовске владе, у фокусу сутрашњег наставка разговора биће "проблем  непоштовања спровођења договора од стране Београда" и питања о којима је до сада већ дискутовано, али нису пронађена решења а то су телекомуникације, енергетика и регионална сарадња. 

Такође се очекује да са отвори питање интегрисаног управљања границама, пише у саопштењу косовске владе. 

Приштинска делегација ће затражити да Косово буде награђено за конструктивност у досадашњој фази дијалога кроз успостављање уговорних односа са Европском унијом. 

Седма рунда ће трајати два дана, 21. и 22. новембра, под окриљем Европске уније и уз учешће представника САД.

Прочитано 4896 пута

Последње додато од kosmet.net