Одштампајте ову страницу
петак, 02 септембар 2011 19:51

Брисел - преговори: Договор о печату и катастру

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
carina_kosova1Београд и Приштина постигли споразум о царинском печату и катастру. Договорено је да на печату стоју назив "Царина Косова", без било каквих симбола. Шеф преговарачког тима Борислав Стефановић очекује да ће Косово повући трговински ембарго у року од седам, осам дана.

Представници преговарачких тимова Београда и Приштине, у новој рунди дијалога у Бриселу, постигли договор око царинских печата и катастра.

Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић рекао је да је постигнут споразум о царинском печату на коме ће писати "Царина Косова", без икаквих других ознака везаних за самопроглашену власт у Приштини. Стефановић очекује да ће Косоово повући трговински ембарго у року од седам, осам дана.

"После дугог и тешког дана у повремено негативној атмосфери и са пуно пребацивања због ситуације на северу, ипак смо успели да постигнемо договор о царинском печату и катастрима", рекао је Стефановић.

Шефица приштинског тима Едита Тахири прецизирала да ће на печату писати "Царина Косово", без било каквих симбола, али да ће царињење и контролу на прелазима спроводити косовски органи.

Она је рекла да је задовољна што је постигнуто решење и да се нада да ће се дијалог наставити, са коначним циљем, како је рекла, да "Србија призна Косово".

Тахиријева је, такође, навела да атмосфера "није била добра" и критиковала Стефановића. Она је рекла да је шефа београдског тима "до јула доживљавала као човека дијалога, али да се он све више понаша као неко ко изазива проблеме". Тахири је, међутим, нагласила да је то њено лично мишљење.

Шеста рунда дијалога настављена је после двомесечне паузе, а у центру пажње су била питања царинских печата, катастра и унверзитетских диплома.

Уочи наставка дијалога, поједини медији објавили су да је сада Брисел спремио компромисно решење - печат на коме пише "Косово царина" и на коме нема никаквих статусних обележја и симбола. Како сазнаje РТС, тај печат могао би бити прихватљив и за Београд, јер је то печат који признају Уједињене нације и Европска унија.

Уступак Приштине био би одрицање од симбола државности - заставе и грба, односно назива "Царина Републике Косово" на чему су кроз дијалог у више наврата инсистирали.

Дијалог Београда и Приштине прекинут је у јулу, тачније већ заказани разговори отказани су управо због неслагања око решења за печате.

Потом је Приштина послала специјалне јединице на административне прелазе Јариње и Брњак, а локални Срби су заузимање прелаза спречили блокадом путева.

Криза је окончана привременим споразумом са Кфором, којим је одређено да међународне снаге обезбеђују прелазе до средине септембра.

Преговори Београда и Приштине почели су 8. марта ове године. Од тада су се Едита Тахири и Борко Стефановић састали пет пута, а на последњем састанку, у јулу, постигнути су први договори, и то о слободи кретања и матичним књигама, а начелно и о факултетским дипломама.

Прочитано 4398 пута Промењено петак, 02 септембар 2011 20:01

Последње додато од kosmet.net