Одштампајте ову страницу
субота, 26 март 2011 22:21

Не можемо уступити оригинале матичних књига

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
borkostefanovic1Шеф београдског тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић изјавио је вечерас да Србија не може уступити оригинале матичних књига, које су с Косова и Метохије однете након бомбардовања, јер би то значило одрицање од властитог суверенитета, али да је спремна да уступи њихове копије.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Стефановић је потврдио да ће питање матичних књига и снабдевања Срба на Косову и Метохији електричном енергијом у понедељак бити главне теме друге рунде дијалога у Бриселу.

Омогућити ЕПС-у да ради на КиМ

Он је истакао да је српска страна врло јасно рекла неколико пута да је захтев Приштине, да врати оригинале матичних књига, неприхватљив.

"Ниједна суверена, независна и демократска земља не би се одрекла матичних књига, с обзиром да би то било одрицање од свог суверенитета, и ако хоћете и од тих грађана, чија се евиденција налази у тим књигама", нагласио је Стефановић.

Он је објаснио да на Косову и Метохији постоје два неуједначена система и две реалности у погледу матичних књига и катастра и да је много важније отклонити овај проблем, од питања да ли су документи оригинал или копије.

Што се тиче снабдевања електричном енергијом, Стефановић је објаснио да је циљ договора да се омогући "нашој електропривредној компанији да функционише на територији Косова и Метохије".

Тиме би било нормализовано снабдевање електричном енергијом и омогућено људима да имају властита електрична бројила и да не буду искључивани због неких других.

Стефановић је објаснио да је сада највећи проблем у томе што Косово електричну енергију набавља махом из Албаније или термоелектране Обилић, осим севера Косова и Метохије које се снабдева струјом из уже Србије.

"Надам се да ћемо ову тему у понедељак успешно затворити и најзад омогућити нашим грађанима да могу да плаћају и користе електричну енергију и инфраструктуру којом руководи наша компанија", казао је Стефановић.

Он је нагласио да ће тако бити омогућено да Срби, који електричну енергију у великом броју већ плаћају, да не буду искључивани, због тога што, рецимо, албанска села около не плаћају потрошену струју. Што се тиче катастра, на Косову и Метохији је такође потпуно неуједначен систем, казао је

Регистарске таблице сутра неће бити тема

Стефановић и навео да су међународне организације у појединим општинама регистровале и до 2.500 злоупотреба.

"Зато прво морамо да видимо порекло власништва појединих парцела и кућа", рекао је он, истакавши да је "то јасно у интересу наших грађана".

Стефановић је навео и да за Србију није прихватљив косовски царински печат у садашњем облику, али да је понудила конкретна, врло креативна решења и изразио наду да ће је и по том питању бити постигнут напредак.

Према његовим речима, проблем српских регистарских таблица, које не признаје Приштина, неће бити тема друге рунде дијалога.

"Ми спремамо врло квалитетан, европски предлог, који ће омогућити да Срби на Косову и Метохији, могу нормално да имају регистарске таблице, да користе своја возила без страха да их неко одузима на силу", најавио је шеф српског преговарачког тима.

Прочитано 4366 пута

Последње додато од kosmet.net