Одштампајте ову страницу
петак, 23 децембар 2011 22:00

Србима са Косова ће требати 100 евра да пређу преко прелаза

Написао Blic
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
konculjПолицајцима на административним прелазима између централне Србије и Косова послато је обавештење да од наредне недеље почиње наплата осигурања, сазнаје „Блиц“. Према обавештењу на пункту који је на територији Косова, односно под надлежношћу Приштине, осигурање ће се наплаћивати 50 евра, а на пункту у централној Србији дупло више.
Наплаћивање на Јарињу је за сада одложено

Како за „Блиц“ каже добро упућени извор, ова одредба требало је да почне да се примењује од понедељка и на Јарињу, али се јуче током дана одустало од намере, тако да ће за сада важити само на Мердару и Кончуљу.

Ова одредба о осигурању практично значи да ако се из централне Србије упутите на Косово и Метохију са регистарским ознакама било ког града, осигурање ће коштати 50 евра. Када се улази на територију централне Србије, наплаћиваће се само за таблице ознаке КС, а аутомобили са ознаком РКС (Република Косово) које је увео Унмик 2000. године добијаће пробне таблице, што ће коштати знатно мање.

Срби са Косова и Метохије готово је сигурно више неће моћи да возе аутомобиле са некадашњим ознакама градова Покрајине, али ни врло честе Врање и Нови Пазар јер ће то бити прескупо. Срби са севера Косова где је за сада одложена примена, али по свему судећи не задуго, практично ће бити принуђени да узму косовске таблице, чему су се опирали последњих неколико година користећи таблице са ознаком КМ, како не би плаћали око 100 евра.

Полицајци на административним прелазима добили су и обавештење да се инсталирају контејнери и постави опрема. Како за “Блиц” појашњава један од полицајаца, пре примене договора из Брисела са преговора Београда и Приштине, таблице са ознакама из Србије, Македоније и Албаније су биле у посебном режиму и изузете од плаћања. Проблем тренутно са осигурањем и ценом је у чињеници да Косово и Метохија нису у међународној заједници за осигурање и најједноставније речено не постоји такозвани „зелени картон“.

Влада Србије усвојила је јуче на седници извештај о резултатима дијалога Београда и Приштине и то око признавања универзитетских диплома и интегрисаног управљања прелазима, али и усвојила Уредбу којом се прецизира слобода кретања. Шеф Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић рекао да се овом Уредбом регулише начин преласка и контроле административних прелаза за особе које имају косовске личне карте, тако што ће добијати потврде о уласку и изласку. То ће бити једини важећи документ за улазак са Косова у централну Србију.

Михајловић је рекао да ће возила са регистарским таблицама КС моћи слободно да се крећу територијом Србије, уз документ о уласку и изласку, док ће таблице са ознаком РКС бити замењене на прелазима и тим возачима ће бити даване привремене таблице.
Прочитано 4845 пута