Одштампајте ову страницу
субота, 12 децембар 2009 22:18

Живот између бодљикавих жица

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)


Споменик убијеног четворогодишњег детета
2000. године када је убијено четворо Срба, а неколико теже и лакше рањено.


Село Церница код Гњилана једно је од мултиетничких села на Косову и Метохији које је познато по злочинима Албанаца над Србима.
Пре 1999. године у овом селу живело је око 150 српских породица и два пута више албанских. Данас у овом селу живи једва тридесетак српских и преко 500 албанских породица.
У селу Церница до сада је убијено десет Срба, од тога једно четворогодишње дете, преко тридесет Срба је рањено, порушено десетак српских кућа, минирана (опет обновљена) црква Св. Илије, десетине бомбашких и мнибацачких напада, каменовања српских аутомобила, итд.
Председник Србије  Борис Тадић, два пута је обишао ово село у протеклих неколико година, а други пут дан пре председничких избора у Србији.
На жалост, брига о Србима у овом селу од стране српских институција не постоји, па преостале српске породице размишљају о напуштању своје дедовине.
У селу нема доктора, иако у локалним сеоским амбулантама у српским селима свакодневно расте број оних који потегну из Србије због плате од  120,000 – 200,000 динара месечно.

Зашто у селу Церница не постоји лекар, и зашто лекари добијају косовски додатак који износи колико и плата колега у Србији?

Ових дана у Општинској управи у Горњем Кусцу примљена су неколико радника и активиста политичких партија на власти, али ниједан од преосталих  младића из Цернице.

Живот између бодљикавих жица постао је реалност за Србе у Церници.

Ученици српске националности из овога села школу похађају у оронулој приватној кући, а ону децу која живе даље од ''школе'' до скора је прати кфор.

Ниједан злочин над Србима у Церници није откривен, иако се зна да је за погибију четворогодишњег детета и још троје Срба, а неколико теже и лакше рањених  у истом дану окривљени за убиство Албанац из Цернице на слободи, ''због недостатка доказа''.

Последња посета председника Тадића Косово била је дан пре председничких избора у Србији, док је Тачи тада рекао да је то последња посета Тадића у улози председника Србије (Косова), а Срби у Церници нису окусили ништа од обећања.
Вероватно ће ако председник Тадић пред нове изборе поједе још једну погачу у селу Церница, и својим дрхтавим гласом изговори ''Косово је Србија''.

Прочитано 5871 пута

Последње додато од kosmet.net

Сличне вести