Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04

Тадићев говор у СБУН

Србија спремна на дијалог о КиМ на високом нивоу

ivica dacic"Нова власт у Србији, нова влада и председник државе намеравају да спроведу све до сада договорене споразуме, уз инсистирање да то мора да уради и Приштина. Иако технички дијалог треба наставити, он није довољан. Србија је спремна на дијалог на високом нивоу. Не могу се избегавати преговори о било ком нерешеном питању", рекао је Дачић.
Он је истакао да наша земља остаје суштински привржена процесу који ће коначно довести до трајног мира између Срба и Албанаца, истичући да су технички преговори уз посредовање ЕУ део тих напора.
Не признајемо Косово
Дачић је искористио прилику да јасно стави до знања да Србија "неће никад и ни под којим условима, имплицитно или експлицитно, признати независност коју су једнострано прогласили органи етничких Албанаца на Косову", јер она, како је рекао, није резултат узајамне сагласности.
"Наша држава ће заувек бити јединствена по овом кључном питању", поручио је Дачић.
Према његовим речима, Србија намерава да и даље брани свој уставни поредак, користећи искључиво мирољубива средства која јој као демократској држави, чланици Уједињених нација, стоје на располагању.
Премијер је, међутим, истакао да "треба захтевати да обе стране покажу политичку вољу за компромис": "Не може Београд стално да даје, а Приштина стално да узима. Такав приступ неће никад довести до легитимног и одрживог споразума, јер се не заснива на договору већ на наметању."
"Моја влада је спремна да се у доброј вери ангажује на свим нивоима, како би се постигло међусобно прихватљиво, свеобухватно решење за коначни статус Косова", поручио је Дачић.
Захваљујући чланицама светске организације које нису признале једнострано проглашену независност Косова, Дачић је подсетио да СБ УН није одобрио ниједно решење за статус Косова нити су сами учесници прихватили иједно свеобухватно решење - па је "став Србије да такозвано Косово не може да приступи ниједној међународној организацији у којој је чланство привилегија суверених држава".
"Кад је реч о привременим аранжманима постигнутим у Бриселу током техничких преговора уз посредовање ЕУ, како су наведени у ставу 14. данашњег извештаја, наглашавам да су они итекако статусно неутрални и у складу са резолуцијом 1244", додао је.
Спровешћемо договорене споразуме
"Србија остаје суштински привржена процесу који ће коначно довести до трајног мира између Срба и Албанаца. Технички преговори уз посредовање ЕУ део су тих напора. Желим да нагласим да нова власт у Србији намерава да спроведе све до сада договорене споразуме, уз инсистирање да то мора да уради и Приштина. Иако технички дијалог треба наставити, он није довољан. Србија је спремна на дијалог на високом нивоу. Не могу се избегавати преговори о било ком нерешеном питању", истакао је.
Дачић је нагласио да би требало захтевати да обе стране покажу политичку вољу за компромис јер, како је казао, "не може Београд стално да даје, а Приштина стално да узима".
"Такав приступ неће никад довести до легитимног и одрживог споразума, јер се не заснива на договору већ на наметању. Моја влада је спремна да се у доброј вери ангажује на свим нивоима, како би се постигло међусобно прихватљиво, свеобухватно решење за коначни статус Косова", истакао је.
Осврћући се на недовољно разјашњену реконфигурацију Еулекса и најаве Међународне управљачке групе "чији је циљ насилно наметање Ахтисаријевог плана који Србија није прихватила", Дачић је те поступке мимо СН УН назвао "узнемиравајућим догађајима".
Само СБ може да врши промене
Дачић је поручио да "Србија сматра да је Савет безбедности једина институција која има неоспоран и универзални легитимитет да врши било какве промене".
"С обзиром да оно што Еулекс назива 'реконфигурација' није поднето Савету безбедности на одобрење нити је њу одобрио било ко ко представља Уједињене нације, она није у складу са резолуцијом 1244", указао је српски премијер.
"Осим тога, једнострано 'укидање извршне власти међународних организација које делују на Косову'... још једном показује тотално непоштовање искључиве надлежности Савета безбедности у овом погледу од стране Приштине", додао је.
"Дозволите да нагласим да упркос овим узнемиравајућим догађајима, наш доследан став о ангажовању Европске уније на Косову остаје непромењен. Верујемо да Европска унија треба да настави са својим статусно неутралним напорима како би се изградило недостајуће институционално окружење и побољшале лоше друштвене околности у тој покрајини. Желим да јасно изнесем став Србије да је потребно веће ангажовање Еулекса, а не његово смањивање", рекао је Дачић.
Он је закључио да ако мисија ЕУ нема довољно капацитета, алтернатива би била да УНМИК размотри могућност сопственог реструктурирања и већег присуства.
"Ако буде потребно, Србија ће својим ангажовањем у Петом комитету Генералне скупштине настојати да се обезбеде додатна средства за УНМИК у предстојећем буџетском процесу."
О таблицама и трговини органима
Говорећи о забрани употребе српских регистарских таблица од стране приштинских власти, Дачић је цитирао европску невладину организацију Диадикасиа, која је у извештају тврдила да “постоји формула према којој се одређене комбинације слова дају припадницима српске заједнице”, али и једног косовског званичника који је рекао да је "јавна тајна да су српска возила посебно означена".
"Седам деценија након што су на Старом континенту поражени режими који су визуелно обележавали припаднике етничких група на јавним местима, ова пракса се поново враћа у Европу", упозорио је Дачић.
Говорећи о истрази навода Дика Мартија о трговини људским органима, Дачић је нагласио да би за откривање пуне истине требало размотрити све наводе из Извештаја Савета Европе у којем је указано на умешаност високих функционера тадашње ОВК "који су играли кључне улоге и били саучесници у многим криминалним радњама" - укључујући трговину људским органима.
"Србија и овом приликом указује на чињеницу да би Савет безбедности морао да у том погледу одигра значајну улогу, јер је он тело које може да обезбеди обавезну сарадњу између држава чланица."
"Ми смо привржени постизању трајног мира између Срба и Албанаца на Балкану. Да би тај мир био трајан, он мора да буде и праведан. То вам говорим не само као председник Владе Србије, већ пре свега као човек који је рођен у Призрену, на Косову и Метохији, граду који је у средњем веку био престоница Србије, а у којем данас живи свега двадесетак Срба. То захтева да обе стране донесу тешке и храбре одлуке. Ми смо спремни да урадимо наш део", закључио је Дачић.
Према његовим речима, Србија је спремна на нормализацију и помирење у региону, пре свега у интересу обичних грађана.
"Србија је такође спремна за дијалог чији је циљ проналажење свеобухватног решења, али није нити ће бити спремна да прихвати једнострано проглашене независности Косова. Било какви једнострани потези, са било чије стране, не могу нас приближити коначном решењу. На против, могу нас само удаљити. Оно што је досад недостајало је кредибилан саговорник, спреман и вољан да уради оно што је неопходно да би се постигло свеобухватно решење. Да би се постигао споразум неопходни су компромиси. Осим нас, тога треба да буде свесна и Приштина", истакао је Дачић.
Премијер је закључио цитирајући Нелсона Менделу: "да бисмо остварили мир и помирење, морамо да сарађујемо са нашим дојучерашњим противницима, да постанемо партнери, да би се мир учврстио и вечно трајао."
Зариф: Важно наставити дијалог
Шеф УНМИК-а Фарид Зариф изјавио је да треба оживети политички процес на Косову и да наставити дијалог Београда и Приштине.
Зариф је, представљајући извештај генералног секретара УН Бан Ки Муна о Косову, за период од 16. априла до 15. јула, рекао да се састао с представницима нових власти у Србији и поздравио њихову посвећеност спровођењу договора постигнутих у дијалогу и посвећеност наставку дијалога Београда и Приштине.
"Искрено се надам да у наредном периоду међународни актери неће пропустити прилику да допринесу решавању кључних проблема", рекао је Зариф и апеловао на међународну заједницу да утиче на две стране да приступе дијалогу.
Зариф је рекао да је важно да се и међународна заједница укључи у тај дијалог.
"Ни у чијем интересу није да се задржи статус кво", рекао је шеф УНМИК и навео да "оклевање да се спроведу споразуми и погрешна тумачења, не могу бити изговор".
Зариф је рекао да напори међународне заједнице укључују координиране кораке да се направи позитиван помак на северу Косова где ће бити потребно много више рада.
"Треба поставити услове за легитимно представљање становништва на северу Косова. То треба да буде приоритет", рекао је шф УНМИК и додао да ће, када се то оствари, бити показана и добра воља обе стране.
Зариф је поздравио анкету о УНМИК међу становништвом Косова и додао да две трећине позитивно оцењује УН на Косову што је побољшање од 15 одсто.
Зариф је рекао да је посета генералног секетара УН региону допринела да се дискусија подигне на нови ниво и енергичније приступи осетљивим проблемима.
Тачи: Приштина безбеднија од већине престоница у региону
Косовски премијер Хашим Тачи изјавио је да је Приштина данас безбеднија од већине престоница у региону и да је статус Косова решен.
"Косовски Срби су све задовољнији безбедносним окружењем и питање њихове безбедности више не представља кључни проблем. Статус Косова је решен. Косово је изградило демократске и мултиетничке институције", рекао је Тачи.
Према његовим речима, Косово има најстабилније институције у региону и задржало је фискалну стабилност упркос проблемима у ЕУ.

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %