Срби за Србе-СМС на 7763
Вести
ДУХОВНИ НЕИМАР КОСОВСКОГ ПОМОРАВЉА - четвртак, 22 август 2019 21:53
Дичићи из Страже ће добити нову кућу! - недеља, 16 децембар 2018 23:04
недеља, 02 март 2014 14:25

Радио КИМ: Директор РТК2 се одрекао свога сина?

rtk2

Приштински Зери објавио је текст о непотизму на РТК2, у коме наводи да је директор тог канала Жарко Јоксимовић запослио више блиских особа укључујући сина, кума, тетку, комшиницу и ’пријатељицу’. Јоксимовић негирао да му је камерман Немања син. "Презива се исто као и ја", Жарко Јоксимовић, директор РТК2 

Аутори текста су телефонски контактирали директора РТК 2, Жарка Јоксимовиц́а, који је том приликом негирао да је запослио свог сина као сниматеља на том каналу.

"То је апсолутна случајност што се Немања Јоксимовић презива исто као и ја", рекао је он, не желец́и више да прича о запошљавању по породичној линији на каналу на којем је директор, наводи лист.

Сарадници Жарка Јоксимовића међутим тврде - да је Немању увек представљао као сина, сазнаје КИМ радио. Чланак "Зерија" преносимо у целини.

Непотизам заузима и РТК 2

У непотизам су заронили и руководиоци РТК 2, следећи пример својих колега у РТК 1.

Кратко време било је довољно руководиоцима РТК 2, намењеном српској заједници на Косову, да запосле чланове уже породице у телевизији која се финансира из државног буџета.

Овај канал који је почео са радом јуна месеца прошле године, отворио је врата рођацима менаџмента, следећи пример руководиоца РТК 1.

Према листи коју је обезбедио часопис “Зери“, руководиоци овог канала запослили су чланове уже породице “уредник веб странице РТК 2 је Иван Новаковић, који живи са заменицом генералног директора РТК Анамари Репић“, речено је новинарима.

Међутим, Репићева на питање новинари часописа “Зери“ није хтела да коментарише да ли живи са уредником Новаковићем. “Као прво ја живим сама. За сва друга питања обратите се представницима за медије РТК“, био је њен кратак одговор путем телефона.

Према истом извору у РТК 2 се запослило неколико особа наредбом генералног директора РТК, Ментора Шаље, који је почетак рада овог телевизијског канала назвао историјским кораком, с обзиром, као што је он тада изјавио, да ће [српској] заједници омогућити интеграцију.

Према истом извору, у РТК 2 је запослена и Гордана Чолић, тетка директора РТК 2 Жарка Јоксимовића, дипломирана новинарка која је у сродству са Јоксимовићем. “Такође, сниматељ Немања Јоксимовић је син шефа РТК 2, Жарка Јоксимовића, док је Ненад Филиповић, шеф технике (студент) кум директора овог канала“, наглашава извор.

У вези запошљавање на основу породичних веза на овој телевизији, новинар је контактирао путем телефона директора РТК 2 Жарка Јоксимовића, који негира да је запослио свог сина као сниматеља.

“То је апсолутна случајност што се Немања Јоксимовић презива исто као и ја“, рекао је он, не желећи више да говори у вези запошљавање на бази породичних веза на телевизији којом он руководи.

Новинарски извор такође износи да је на положају уредника РТК 2 особа која није високо квалификована. Александра Јовановић је уредник са средњом школом, док је Јелена Јовановић, тонска техничарка, прва комшиница директору РТК 2 у селу Радево.

Сазнајемо да је на овом каналу свој удео у запошљавању искористио и генерални директор Ментор Шаља, који је запослио Иљира Јашарија и Бекима Морину.

Извори “Зерија“ наводе да је Марија Милић, на положају уреднице јутарњег програма, вишегодишња пријатељица директора РТК 2, док је Ана Јоргић, архиварка, супруга шефа за набавку и технику на РТК 2, Александра Бојанића. Тако је и Иван Јоргић, који се запослио као шофер а сада врши дужност сниматеља, брат Ане Јоргић и пријатељ шефа технике.

Такође се наводи да су Дејан Вукша и Владимир Петровић који раде на РТК 2, истовремено запослени у српској телевизији ТВ Мост на северу [Косова].

Шеху: РТК не дискриминише никога

За службенике РТК је важно да на конкурсу испуњавају услове, за њих није битно да ли је запослени у сродству са високим државним службеницима.

“На отвореном јавном конкурсу за радно место у РТК свако је имао право да конкурише у складу са условима које тражи РТК на основу Закона о запошљавању и правилника РТК“, изјавио је за новине “Зери“ Бесник Шеху, службеник за односе са јавношћу у РТК.

Према њему, апликанти полажу писмени и усмени тест и поред тога постоје комисије које врше процену ко испуњава а ко не испуњава услове. Према Шехуу, РТК не врши никакву дискриминацију и нема право да пориче ничије право да конкурише зато што је нечији род “као што ви то кажете“.

Заменица директора РТК 2 Анамари Репић, је изјавила путем телефона да се запошљавање на РТК 2 одвијало према програмским потребама, техничко-технолошког почетка емитовања овог канала и на основу јавних конкурса за специфичне програмске потребе.

"Скандали и корупција у јавним институцијама се не заустављају"

Са друге стране, посланик Африм Касоли из опозицијоног „Самоопредељења“, партије која је више пута критиковала менаџмент јавне телевизије за пристрасност у извештавању, углавном подржавајући партију на власти и запошљавање на фамилијарној основи, рекао је за новине “Зери“ да се скандали, коруптивне афере и корупција у јавним институцијама не заустављају.

“А као еклатантни пример ове деградирајуће логике, као последица лошег менаџмента могу се навести и последње откривање скандалозне афере у државној Радио телевизији Косово. Ови примери казују да дух непотизма са политичком подршком доминира већ дуже време у овој институцији“, рекао је Касоли.

Према њему, ове афере говоре да у области запошљавања ова логика [непотизам] остаје доминантна. “Такође према овом аспекту државна Радио-телевизија, осим што је претворена у продужену канцеларију Премијера и интереса владајуће странке, сада већ можемо рећи да је монструм финансија и запошљавања клијентеле“.

“Запошљавање, смештај и унапређивање чланова породице Премијера, што се дешава у последње време, јасно показује да се ова институција претвара у приватну фирму и као главни циљ има генерисање породичног прихода из ове телевизије, а које за то плаћају платише пореза на Косову“, истакао је Касоли.

Чињенице

Часопис “Зери“ дан раније је објавио да је на последња два конкурса јавног телевизијског емитера запослена сестра супруге (свастика) премијера Тачија, Нерџивана Грџалију, као и сестра супруге Ганија Тачија (брата Хашима Тачија), Калтрина Гаши. Нерџивана Грџалију је на почетку радила у администрацији, а након само два месеца рада она је пребачена у програмску шему, чиме је добила и већи коефицијент плате.

[Аутори: Љумтурије Бљакај и Фадиљ Сертоли; објављено у часопису "Зери" 1.3.2014. године]

Напомињемо да је Радио КИМ још пре шест месеци обрађивао тему непотизма на приштинском јавном сервису на српском језику, у истраживачком серијалу "Случај - РТК 2", нарочито у његовом другом наставку.

Прочитано 4130 пута Промењено недеља, 02 март 2014 14:50

Напишите Ваш коментар на ову вест

Газиместан 2012. године

 

patrijarh

Мудрости патријарха Павла

Верујући у Господа остварујемо смисао живота...

Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству...

Злочини над Србима на Косову и Метохији

Крвава жетва 1999. у Старом Грацку

 

23. јула 1999. године у Старом Грацку код Липљана на њиви зверски је убијено четрнаест

Више

Крематоријум за Србе - Клечка

 

Село Клечка , 27. август 1998.

Српска полиција открила је кремациону пећ у фабрици

Више

Убиство шесторо српских младића у кафићу ''Панда'' у Пећи

Светислав, Зоран, Драган, Вукота и два Ивана недужно гледају са читуља, Пећ се претворила у град
Више

Страдање фамилије Костић из Ретимља

Породицу Костић из Ретимља код Ораховца називају најтрагичнијом породицом на Косову. Најпре је
Више

Отац Харитон Лукић

Медју бројним зртвама Косовско-метохијске трагедије су монаси Манастира Светих Архангела, Отац
Више

Злочини гњиланске групе

Против 17  чланова озлоглашене банде, Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем  јуна је
Више

Злочин у Гораждевцу

13. августа 2003. године у Гораждевцу убијена су српска деца. Многи међународни званичници

Више

17. март 2004. - ПОГРОМ

СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

  • СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице,
Више

Напад на аутобусе код Подујева

16. фебруара 2001. године извршен је терористички напад  на аутобусима Ниш Експреса у Ливадицама

Више

Убиства у Церници

01.09.2003. године

Миломир Савић, рањен у нападу у Церници, подлегао повредама

Новица

Више

Списак убијених Срба

  • СПИСАК УБИЈЕНИХ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД ДОЛАСКА КФОРА 1999. ГОДИНЕ

Овај списак

Више

Списак киднапованих Срба

Овај списак није комплетан (ако знате имена убијених Срба који се не налазе на овом списку

Више

Распеће Ђорђа Мартиновића

 

“Шиптарски терористи набили га на колац пpвoг маја1985г. 
Истина скривана пeтнaecт година.

Више

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ УНИШТЕНИ ОД ДОЛАСКА КФОРА И УНМИКA

На списку се налази 140 уништених православних објеката на Косову и Метохији од 1999.
Више

Обећања политичара

Део Вулинових (не)испуњених

јануар 2013. - Немојмо да уносимо немир међу Србе на

Више...

Остају српске институције на

Србија не сме да дозволи да Срби на Косову и Метохији
Више...

Нећу се смирити док Косово и

БЕОГРАД, 21. фебруара 2008. 
Николић је, говорећи
Више...

Како је нестао акциони план?

Од 17. фебруара ове године, када су косовскe институције

Више...

Никада нећемо признати

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поновио је

Више...

Никада нећемо признати Косово

07. јануар 2012 - Председник Србије Борис Тадић

Више...

gorazdevac zlocin

sporazum o reg preds

1244

djordje martinovic

 

 

Будите у конткту са нама

www.kosmet.net YOUTUBE канал

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %