Одштампајте ову страницу
субота, 23 јануар 2010 23:11

КПС привела двадесеторо Срба код Подујева

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

oliverivanovic2Полиција на Косову и Метохији је данас у селу Медраговац код Подујава привела групу од око 20 Срба због како је речено, уласка у покрајину на месту на којем то није дозвољено. Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић је вечерас рекао агенцији Бета да је тражио од Еулекса да из притвора буду пуштени данас приведени Срби.

Ивановић је осудио привођење двадесетак Срба у полицијску станицу у косовском селу Лужане и рекао да то показује да је потребна сарадња Еулекса са властима у Србији да се такве ствари не би дешавале. 

"Еулекс мора да утиче на Косовску полицијску службу да се уздржава од сличних аката јер људи који долазе на гробље, не могу представљати опасност ни за кога", рекао је Ивановић и додао да приведени не могу да плате казне од по 250 евра. 

Село Мегресе одакле су Срби дошли на парастос, уз саму је административну линију Косова и Србије. У њему живи само неколико породица, а гробље на које су ишли је на косовској страни и на њега се долазило без потребне дозволе за прелазак. 

Косовска полиција је потврдила да је данас поподне код села Секирача у општини Подујево задржала више од 20 Срба који су, како каже, илегално прешли административну линију са Косовом.

Портпарол полиције Баки Кељани је изјавио Танјугу да је група Срба међу којима и троје деце, "илегално ушла на Косово" преко села Секирача, како би у селу Медраговац, на територији општине Подујево, дала шестомесечни помен преминулом рођаку.  

Та група Срба је на Космет ушла у седам аутомобила, око девет часова пре подне.  

"Пошто су прешли на месту где то није дозвољено, третирамо их да су илегално ушли на Косово. Приметила их је гранична патрола косовске полиције и пошто су завршили са обредом, привела их у полицијску станицу у Лужану", рекао је портпарол Кељани.

Уследило је, казао је Кељани, саслушање пунолетних у полицији, а случај ће потом бити предат правосуђу које ће одлучити да ли ће према њима бити покренут било какав поступак.

Према косовским законима, судија за прекршаје може новчано или затвором казнити лица која границу пређу ван за то намењених прелаза.

Рођаци Срба који су у полицији задржани, пренели су Танјугу да су они уназад годину дана висе пута користили пут код Секирача како би дошли до Медраговца.  

То село је километар унутар територије Космета, на самој административној линији са централном Србијом.

 

Прочитано 3442 пута

Последње додато од kosmet.net

Сличне вести